Za rekonstrukciju Palate SANU šest miliona evra

Premijerka Ana Brnabić istakla je prilikom posete Palati Srpske akademije nauka i umetnosti da je Vlada izdvojila šest miliona evra za kompletnu rekonstrukciju tog zdanja, zajedno sa projektovanjem.

Ana Brnabić je, nakon obilaska Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju i Biblioteke SANU, kao i razgovora sa predsednikom SANU akademikom Vladimirom Kostićem i članovima Izvršnog odbora istakla da rekonstrukcija te zgrade, koja ima približno 10.000 kvadratnih metara, predstavlja veoma kompleksan projekat.

"Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost", poručila je Brnabićeva i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi koje čuva Akademija ne bi dalje propadali.

Premijerka je istakla da Srpska akademija nauka i umetnosti ima kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjevog značaja i vrednosti za srpski narod, kulturu i državu, saopštila je Vlada Srbije.

"Dogovorili smo se da moramo nešto da uradimo da bismo to čuvali na sistematski način i kako bi se sa još više poštovanja posvetili čuvanju blaga našeg naroda", rekla je Brnabićeva.

Objasnila je da je u ovom trenutku u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za rekonstrukciju Palate SANU, pri čemu je izrazila očekivanje da će se to desiti uskoro.

Premijerka je konstatovala da Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju poseduju najsavremeniju opremu i podsetila na to da je Vlada uložila približno dva miliona evra u sređivanje prostora i kupovinu opreme.

"To ništa ne bi značilo bez ogromnog rada, znanja i predanosti ljudi iz SANU koji stoje iza tog projekta", naglasila je premijerka i dodala da je to važno da bismo sačuvali našu kulturnu baštinu od propadanja.

Prema njenim rečima, to je značajno zbog toga da bismo prepise Vuka Stefanovića Karadžića, Milutina Milankovića i Karađorđa mogli putem digitalizacije da podelimo sa studentima, učenicima, penzionerima, ali i sa drugim zemljama i narodima širom sveta.

Predsednik SANU Vladimir Kostić naveo je da se radi "o kulturnim dobrima nulte vrednosti".

"Dok nisam došao u akademiju nisam znao da papir oboleva od bakterijskih infekcija, da zeleni, da žuti, da nestaju rukopisi jednog Jovana Cvijića polako pred našim očima, ne shvatajući da nestajanjem tih rukopisa nestaju čitavi svetovi na koje smo ponosni, a prilično nebrižni kad treba da da ih sačuvamo", rekao je Kostić.

Palatu SANU su, pored premijerke, posetili i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво