Više novca za projekte podrške porodicama

Za projekte podrške porodicama i mere populacione politike gradovima i opštinama dodeljeno je iz budžeta Srbije 650 miliona dinara – 150 miliona više nego 2018. Ove godine na javni poziv javile su se 122 lokalne samouprave, njih 85 dobile su besprovratna sredstva.

Nema lepših vesti od onih koje stižu iz porodilišta, kada se u vrtićima traži mesto više, kada se umesto gašenja škola otvaraju nove. Zato dobijeni novac opštine i gradovi ulažu za podršku deci i roditeljima.

"Formiraćemo gradski centar reproduktivnog zdravlja, objeditini sve službe po prvi put biti mnogo dostupniji, vidljiviji, operativniji, spremniji da pomognemo roditeljima, budućim roditeljima, majkama srugrađankama, ali i bakama i dekama ", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog sada. 

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kaže da će novac koji su dobili uložiti u izgradnju rekreativnog centra na Rtnju za decu iz predškolskih ustanova. 

"Grad Novi Pazar spada među mali broj opština koje imaju pozitivan prirodni priraštaj, među šest opština, ali imamo i veliki zadatak i lokalne zajednice da taj trend održimo", kaže gradonačelnik Nihat Biševac.

U Čačku su, kažu, ponosni na osnovnu i srednju školu za osobe sa smetnjama u razvoju, ali joj je potrebno osavremenjivanje.

"Ova mera i ovaj novac koji smo dobili bespovratno upravo investiramo i u dodatne sadržaje, ali naravno i u sve ono što je neophodno da njihovi roditelji bili osnaženi da mogu i dalje da nastave sa rađanjem", kaže Milutin Todorović, gradonačelnik Čačka. 

Ulagaće se i u nova radna mesta za mlade, rešavanje stambenog pitanja za porodice s decom, započinjanje sopstvenog posla, opremanje pedijatrijskih odeljanja.

"Mislimo da je podsticaj jedinicama lokalne samouoprave da dobiju sredstva koja su nepovratna iz budžeta vlade Srbije prvi korak da sami naprave sopstvene planove kako njihova konkretna pronatalitetna aktivnost, kako njihova konkretna briga o starijim osobama i kako upravljanje migracijama u njihovoj sredini može biti značajan doprinos za popravljanje populacionih i demografskih parametara koji su još uvek jako tužni", kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

U lokalnim sredinama koje su prethodnih godina novac uložile u mere populacione politike, ima naznaka popravljanja demografske slike. Ipak, kažu, pravi efekti mogu se očekivati tek za desetak godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се