Čekajući voz za Temišvar

Još se ne zna da li će Vrščani posle dve godine, ponovo moći vozom da stignu do Temišvara. Sve je više zahteva za ponovno uspostavljanje te jedine redovne saobraćajne veze Srbije i Rumunije što je pre svega važno studentima iz Srbije koji se školuju u Rumuniji. U "Srbijavozu" još čekaju odgovor rumunskih kolega na njihov poziv na sastanak.

Rumunski vozovi, koji su dvaput dnevno prevozili putnike, ne saobraćaju dve godine, a ukidanje ove međunarodne veze najviše je pogodilo oko 600 studenata iz Srbije koji se školuju u Temišvaru, jer se sami snalaze za prevoz, što je za većinu roditelja veliki trošak.

"Oni sada ne mogu ni da dođu svake nedelje kući. Pre su dolazili vikendom i bili su kući, onda su nosili sa sobom i hranu i odeću. E sad, kako nemaju sredstava, sada moraju da dođu nekim taksijem", kaže jedan od roditelja Todor Basaraba.

Studentkinja Božin Loreta ističe da se snalaze kako znaju i umeju.

"Moje kolege studenti pokušavaju da se snađu ko kako može. Nalaze se, pa jedna vozi po četvoro, petoro, kako ko može. Neki ni ne dolaze kući jer nemaju sredstava da se vrate kući", kaže Božin.

Voz nije bio samo za studente, ukazuje Roma Marin. "Bio je i za ljude koji su radili, bio je i za turiste, uglavnom one iz Beograda. Dolazili su do Vršca pa od Vršca išli do Temišvara i Bukurešta. Nije bio samo za studente, ali nas je najviše pogodilo", kaže Roma Marin.

Međunarodni voz Vršac–Temišvar, prestao je da saobraća zbog, kako je tada obrazložila rumunska strana, duga iz 2012. godine nekadašnjeg Javnog Preduzeća "Železnice Srbije" prema rumunskom operateru za železnički saobraćaj.

U međuvremenu, dug je izmiren, a "Srbijavoz" svakodnevno dobija zahteve putnika za obnavljanje ove linije.

"Prestavnicima CFR Kalatori ili nacionalnog operatera za prevoz putnika Rumunije, upućen je zvaničan poziv za sastanak pre izvesnog vremena, očekujemo njihov odgovor u što je moguće kraćem roku. Nakon sastanaka koji budu sledili imaćemo dosta precizniju priču vezanu za ponovno uspostavljanje saobraćaja", kaže Marko Đukić iz "Srbijavoza", koji se nada pozitivnom ishodu.

Inicijativa postoji i sa druge strane granice, gde građani već neko vreme potpisuju onlajn peticiju sa istim zahtevom, ali se "Železnice Rumunije", čija je to bila linija – još ne oglašavaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво