Vulin: Prilika da pomognu, najvažnija misija mirovnjaka

Učešće u mirovnim operacijama jedan je od najznačajnijih elemanata i najznačajnijih misija koje ima Vojska Srbije ponosni što možemo da pružimo stabilnost i bezbednost drugim narodima, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući 7. godišnji sastanak Evropske asocijacije centara za obuku za mirovne operacije u Beogradu.

Smatramo da uloga Ujedinjenih nacija ni izbliza nije iskorišćena ni potrošena kao što često možemo da čujemo. Vrlo često suočeni sa kršenjem međunarodnog prava od strane velikih i moćnih, potcenjuju se Ujedinjene nacije. Bez obzira na svet u kome živimo, Ujedinjene nacije su za nas, male i slobodne narodne, jedna od retkih velikih globalnih govornica gde možemo da kažemo šta mislimo, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije i država Srbija ne odlaze u mirovne misije samo da bi postigli globalnu vidljivost.

"To je u ovom modernom svetu veoma važno, ali za nas, postoji motiv mnogo značajniji od toga - a to je prilika da pomognemo ljudskim bićima koja pate. Kada pogledate gde je raspoređena Vojska Srbije, od Malija do Konga, mi smo na mnogim mestima gde mnogo veći i moćniji od nas nemaju veliku potrebu da budu. Mi smo tamo svojim izborom i svojom voljom", naglasio je ministar Vulin dodajući da je ponosan što su naši mirovnjaci svuda dobro prihvaćeni, da se njima dobro govori i da lokalno stanovništvo ima poverenje baš u njih.

Ministar odbrane je istakao da je jedan o razloga za to jer su oni vrhunski profesionalci i što se za učešće u misijama biraju najbolji, ali drugi razlog je zato što mi znamo šta je ljudska nesreća, jer to znamo na svom primeru i zato što ne želimo da se to ikada ikome ponovi.

"Zato nas poštuju i kada prođemo kroz zaraćene strane, zato srpska Vojska sme da ulazi u najtvrdokornija hamasova sela gde niko drugi ne sme da uđe i zato svi međunarodni činioci i svi funkcioneri u Cenrealnoafričkoj Republici insistiraju da se leče baš u bolnici koju vodi Vojska Srbije - zato što mi razumemo ljudsku patnju", poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju skupa, direktor Centra "Konflaks" Ivan Mrkić u svom obraćanju podsetio je da je više nego ikada na svetskom nivou izražena potreba za bliskom i efikasnom saradnjom i koordinacijom među zemljama članicama Ujedinjenih nacija i regionalnim organizacijama.

Kompleksnost globalnih problema, dodao je on, kao i međuzavisnost svih nacija, zahtevaju fokus i zajedničku akciju u prevenciji rastućih pretnji kada je reč o međunarodnoj bezbednosti. Važan činilac u tom aspektu, kako je naglasio, je svakako obuka i raspoređivanje civilnih i vojnih kapaciteta u mirovnim operacijama u svetu.

Na otvaranju supa okupljenima su se obratili i načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije pukovnik Milivoje Pajović kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ovogodišnji sastanak, koji organizuje Centar za interkulturnu komunikaciju i medijaciju "Konflaks", okupio je više od 130 učesnika, među kojima i predstavnike 70 institucija iz zemlje i inostranstva koje se bave obukom za učešće u mirovnim operacijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи