Vojne spomenice za pripadnike 250. raketne brigade

Povodom 20. godišnjice učešća u odbrani od NATO agresije, vojna spomenica uručena je aktivnim i penzionisanim pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, koja je za požrtvovanost u odbrani zemlje već odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Za brigadnog generala u penziji Stanka Vasiljevića, koji je 1999. godine vršio dužnosti u sastavu borbene posluge Četvrtog raketnog diviziona PVO, dobijena vojna spomenica je priznanje za iskazani trud i umeće u borbi protiv jedne od najvećih svetskih sila, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Danonoćno smo bili na vatrenim položajima. Pogađali su nas, popravljali se, ponovo dejstvovali, profesionalno izvršavali borbene zadatke, iskorišćavajući borbene mogućnosti tehnike koliko god je to bilo moguće", naveo je Vasiljević.

Kako je naglasio, o uspešnosti brigade najbolje govore protivnici, agresori koji su rekli da ni poslednjeg - 78. dana, nisu bili ništa bezbedniji nego prvog dana rata. 

Početkom NATO agresije pukovnik u penziji Dragan Stanković bio je na dužnosti načelnika štaba u Komandi 250. raketne brigade i samo nekoliko dana kasnije, usled okolnosti, preuzeo je dužnost zastupnika komandanta brigade, na kojoj je bio sve do kraja agresije.

Kaže da je za njega najvažnije da su zahvaljujući svim pripremama koje su prethodile agresiji, pripadnici brigade uspeli da se neprekidno suprotstavljaju agresoru, nanesu mu značajne gubitke i sačuvaju snage do kraja rata.

Za glavnog podoficira Drugog raketnog diviziona 250. raketne brigade zastavnika Vladimira Ljubenkovića, koji je 1999. prvi na radaru uočio "nevidljivi" avion F-117A, dobijena spomenica je priznanje države za sve što su učinili, a za šta ih je država i učila i školovala.

Na svečanosti održanoj u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković istakao je da iako je prošlo 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, svi se sećaju tog teškog vremena u kom agresor nije birao sredstva za postizanje svog cilja.

"Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan, odlučan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje ciljeve", dodao je Žarković.

Prema njegovim rečima, umešno komandovanje, pravovremeni operativni razvoj, primena mera operativnog i taktičkog maskiranja i racionalna i efikasna vatrena dejstva jedinica naše protivvazduhoplovne odbrane, zaslužni su za sprečavanje planiranog brzog uništenja i apsolutne prevlasti višestruko tehnički i brojno nadmoćnijeg neprijatelja u vazdušnom prostoru.

Podsetio je da vršeći svoju dužnost 28 pripadnika 250. raketne brigade položilo je svoj život za slobodu otadžbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije.

General Žarković je naveo da su u narednom periodu pred brigadom važni procesi opremanja i modernizacije. "Time će sposobnost naše protivvazduhoplovne odbrane biti značajno unapređena, a bezbednost vazdušnog prostora Republike Srbije još veća", ukazao je Žarković.

Vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika i ranjenim pripadnicima 250. raketne brigade uručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Svečanosti su prisustvovali su i članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i komandanta RV i PVO, porodice poginulih pripadnika 250. raketne brigade, pripadnici ratnog sastava brigade i brojni gosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво