Izgradnja centra za nuklearne tehnologije sledeće godine

Sledeće godine u Srbiji počeće gradnja istraživačkog centra za nuklearne studije i inovacije – najavio ministar Nenad Popović u Sočiju, na svetskoj konferenciji "Atomekspo“, posvećenoj korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe.

Bolja i brža dijagnostika bolesti, kvalitetniji prinosi u poljoporivredi, proizvodnja električne energije na ekološki način bez emisije štetnih gasova – samo su neka dostignuća u korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe.

Ruska državna korporacija "Rosatom" lider je u toj oblasti. Pomaže Srbiji da zauzme što bolje pozicije.

Kruna partnerstva biće izgradnja centra za nuklearnu energiju i inovacije u Beogradu, kako kažu najmodernijeg u Evropi.

"Na taj način će Beograd da postane centar gde mogu da dolaze i evropski istraživači i naučnici, da usavršavaju svoje znanje na najmodernijim i najnovijim tehnologijama", kaže srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov navodi da u centru koji će biti izgrađen u Beogradu žele da "realizuju niz unikatnih kompetencija" i da to postane centar naučne misli.

"Predlažemo da se na taj centar gleda šire, u kontekstu ekonomije i industrije, jer će i tu biti velika korist", ističe Lihačov.

Ovogodišnji "Atomeskpo" okupio je 3.500 izlagača iz 74 zemlje. Njihova zajednička misija je da obezbede bolje sutra i kvalitetniji život na planeti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво