Reagovanje RTS-a na manipulisanje podacima o gledanosti

Radio-televizija Srbije reaguje na navode televizije N1 o gledanosti TV programa u Srbiji u subotu, 13. aprila. Nepotpunim i senzacionalističkim naslovom saopštenja gledaoci se dovode u zabludu, a podacima manipuliše.

"N1 u subotu gledanija od RTS-a i nacionalnih televizija" je netačna informacija. U slučaju da ste pročitali samo naslov ove vesti, ne biste imali potpunu i tačnu informaciju da se navedeni podaci odnose – samo na korisnike SBB platforme, što se pominje tek jednom, na početku teksta.

Svaka dalja informacija o rezultatima gledanosti u istom saopštenju ne sadrži tu vrlo važnu odrednicu. Isti pristup nepotpunog saopštavanja rezultata, N1 ponavlja i za rezultate istraživanja gledanosti od petka i nedelje.

Budimo precizni – dnevni auditorijum (rič) Prvog programa RTS-a među svim gledaocima TV programa u Srbiji u subotu bio je 3.145.000, dok je istog dana TV N1 imala rič od 847.000 gledalaca i bila tek šesta po gledanosti televizija.

U petak i nedelju RTS 1 bio je najgledaniji TV program u Srbiji, sa dnevnim auditorijumom od preko 3.000.000 gledalaca u petak i 3.300.000 u nedelju.

Iako se iz naslova "Utisak nedelje i Veče sa Ivanom Ivanovićem ponovo najgledaniji programi" može zaključiti da se podaci o tim emisijama na TV Nova S odnose na teritoriju cele Srbije i da su rezultati impozantni, brojevi pokazuju suprotno – "Utisak nedelje" bio je 49. sadržaj na listi 50 najgledanijih emisija u nedelju, dok se "Veče sa Ivanom Ivanovićem" nije ni našlo na listi 50 najgledanijih.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Ocekivano

Sta ocekivati od onih ciji su vlasnici 90-tih vodili najgoru anti-srpsku propagandu i inace najgoru propagandu protiv jednog naroda u istoriji? Zivim u dijaspori i gledam exYU kanale preko njihove platforme, ukinuli su nam RTS, a svoje programe stavili na prva mjesta da bi sebi podizali rejting i gledanost. Mene zabrinjava tih 800.000 koji gledaju njihov program. Tesko ce se njima neko moci suprostaviti, ipak su desetine milijardi dolara iza njih, za neupucene ''proguglajte'' malo.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 20:37) - maxx/anonymous [neregistrovani]

TV

Uredjaji nisu u stanu ili kuci, nego u TV aparatu. Tako se zna u svakom momentu ko sta gleda.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

Naivno

N1 je neka vrsta podruznice CNNa. Apsolutno je jasno koju stranu ta televizija podrzava.. Poznato je da CNN zna davati lazne i iskrivljene vesti .A o objektivnosti se videlo prilikom proslih americkih predsednickih izbora. Ni "O" o objektivnosti. To kopira N1. Podrska RTSu. I dalje ste najbolji i zasada,najobjektivniji .

(ponedeljak, 15. apr 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Ja

Ja nikom od ovih ne verujem. Uopste ne verujem u bilo kakve brojke. Neka lepo objasne kako se meri ta gledanost. Jel imaju ljudi neki uredjaj u kuci pa kad promene program to neko registruje ili sta ? A to ako takvih uredjaja ima u 100 stanova pa mi posle racunaju na bazi neke statistike, e to tek im ne verujem Bilo ko da je u pitanju. Objasnite nam kako merite ?

(ponedeljak, 15. apr 2019, 19:54) - Kalesu [neregistrovani]

Poređenje

Bez obzira o kojim tv stanicama se radi, blago rečeno - bljutavo je porediti rejtinge, gledanost pojedinih emisija i programa u celini, poredeći kablovske i slične televizije, koje se emituju samo kod jednog kablovskog ili sličnog operatera i, sa druge strane, televizije, koje (pored kablovskih i sličnih sistema) emituju i preko etra i imaju nacionalno pokrivanje (vide se u celoj zemlji). Konkretnije, N1 ili Nova S s jedne strane (vidi ih jedva trećina Srbije) i RTS, Pink, Hepi ili Prva, s druge strane, ne ulazeći u analizu programa ili emisija pojedinih tv kuća.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

N1

Uzeo sam da probam njihov EON paket iz interesovanja za televiziju N1. Moj zaključak je da su previše ostrašćeni i nerealni da mi je prosto teško da ih gledam.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Kako svi lazete sa tom gledanoscu, to je strasno... ne znam sta je RTS tako zanimljivo prenosio tokom vikenda pa je tako gledan bio... uzas...