Organizacija i projekat važniji od broja radnika na gradilištu

Radovi na Trgu republike biće završeni do 1. septembra. To su RTS-u u pisanom saopštenju potvrdili i u preduzeću "Štrabag" koje izvodi radove. Da bi se rok skratio potrebno je izmeniti projekat, tvrde stručnjaci. Nezvanično saznajemo, ovaj na Trgu republike se već menja.

Da li i koliko povremeni pljuskovi utiču na tempo radova nije bilo moguće odrediti za jedan sat, koliko je ekipa RTS-a provela kod gradilišta na Trgu republike.

Danas se između dva pljuska radilo intezivno, a nekoliko radnika je nastavilo i dok je kiša padala. Pre nekoliko dana u sličnim vremenskim uslovima u popodnevnim satima gradilište je bilo pusto.

Iz kompanije "Štrabag", kojoj smo uputili pitanje koliko je radnika angažovano na ovom projektu i šta se promenilo posle najave gradskih čelnika da će radno vreme biti produženno do 23 sata kako bi radovi bili završeni do početka septembra, odnosno oko dva meseca pre roka, uputili su nas na investitora – Grad Beograd.

Ni iz Grada nam nisu obezbedili sagovornika na ovu temu. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao nam je da novi rok nije nerealan.

"To je zona gde može pod reflektorima da se radi u dve smene. Dolazi sada lepo vreme, ako se preprojektuje i ako su pripremni radovi koji su do sada urađeni da bi se radili finalni radovi završeni, onda može da se i rok skrati u znatnoj meri. To i pojeftinjuje gradnju", objašnjava Rodić.

Više radnika na gradilištu može da ubrza radove, ali neki drugi faktori mogu više da utiču.

"Novi projekat koji će možda izbaciti neke stvari, ubaciti neku novu stvar koja će ubrzati radnju, to je broj jedan. Normalno, tu je i radna snaga i opremljenost, međutim ima jedna stara naša boljka – samo traže ljude, ljude i ljude koji u gro slučajeva samo prave gužvu i ništa ne rešavaju. Znači, dobra organizacija gradilišta, što mi kažemo priprema, i kvalitetan projekat može i za 40 odsto da smanji rok izgradnje nekog objekta", dodaje Rodić.

Podsećamo, rok za rekonstrukciju Trga bio je 25. oktobar ove godine. Arheološki nalazi na delu gradilišta usporili su radove, pa se kao rok za zavrešetak umesto kraj oktobra pominjao i kraj godine.

Prvi septembar je novi rok, prema rečima gradskih čelnika, a o tome kako će biti ostvaren znaće se više kada budu završene izmene projekta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво