Krivična prijava zbog letaka protiv profesora istorije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog širenja rasne i druge diskriminacije, nakon podnete pritužbe zbog nepotpisanih letaka pod nazivom "Ko predaje studentima dok najbolje isteruju?".

Leci koji su predmet prijave su protiv četvoro profesora na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na njima se navode inicijali profesora i fotografije.

U lecima se, pored ostalog, navodi da su navedeni profesori "antisrpski" i "pederski lobisti i plaćenici", a studenti su pozvani da bojkotuju njihova predavanja kako bi pokazali da su "dostojni Kosovskog zaveta" i kako bi odbranili "patriotska i nacionalna osećanja".

U obrazloženju krivične prijave, poverenica ističe da je nepoznati počinilac napravio i učinio javno dostupnim pamflet koji predstavlja govor mržnje, i zagovara i podstrekava mržnju, diskriminaciju i nasilje prema grupi lica, zbog njihovog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

Jankovićeva takođe naglašava da je govor mržnje naročito opasan ukoliko je upućen publici koja je osetljiva zbog životnog neiskustva i starosne dobi, poput studenata, kao i da je objavljivanjem sadržaja u kojima se poziva na nasilje, bojkot ili netrpeljivost i širi govor mržnje, društvena opasnost nemerljiva.

Poverenica očekuje da će nadležni organi preduzeti mere iz svoje nadležnosti, ali takođe smatra da je neophodna osuda akademske zajednice kao i celokupne javnosti, imajući u vidu da su se pamfleti pojavili u jednoj visokoškolskoj ustanovi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво