Kampanja "Rak je izlečiv" ostvarila cilj

Po broju obolelih od malignih bolesti Srbija je na 12 mestu od 40 evropskih zemalja a po broju umrlih na drugom mestu. Rak direktno ili indirektno pogađa svakoga od nas. RTS je uspešno završila kampanju "Rak je izlečiv" koja je trajala više od godinu dana u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Na kraju kampanje organizovan je humanitarni šou "Teleton" kako bi se prikupio novac za kupovinu magnetne rezonance.

Novinarka RTS Ana Stamenković rekla je da očekuje da se kada se završe tenderi i sve procedure, u drugoj polovini godine nabavi magnetna rezonanca za Klinički centar Srbije gde je frekvencija pacijenata i najveća.

Ovo je bio deseti jubilarni "Teleton" ali i najveći izazov do sada imajući u vidu alarmantne podatke da svake godine u Srbije od malignih bolesti oboli 36.000 a premine 20.000 ljudi.

"Želeli smo da promenimo sliku, da ukažemo na značaj preventivnih pregleda i da motivišemo ljude da odu na redovne preglede. Sada posle više od godinu dana mislim da smo mi cilj ostvarili jer smo emitovali više od 1.000 minuta programa. Dva puta smo organizovali mamografske preglede. Pregledano je 5.000 žena a kod 25 je otkriven je karcinom. Mi te žene poznajemo, danas su žive i dobro se osećaju zahvaljujući kampanji", najvela je novinarka Ivana Božović.

Mislilo se i na muškarce pa su organizovani preventivni pregledi prostate širom Srbije tokom kojih je pregledano 2.500 muškaraca.

Kampanja "Rak je izlečiv" bila je prisutna na "Beogradskom maratonu", "Nedelji mode", u domovima zdarvlja, gradskom prevozu sve sa porukom zašto je važno brinuti o zdravlju.

Kada se podvuče crta dosta toga je urađeno u kampanji "Rak je izlečiv" ali je potrebno o ovoj temi da se govri stalno jer je to tema koja se tiče svih nas, poručile su Ana Stamenković i Ivana Bižović govoreći o kapanji RTS-a u Jutarnjem programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво