Radovi na kompleksu KCS do avgusta 2021. godine

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, investicije vredne 110 miliona evra, i poručio da ulaganja u kliničke centre drastično menjaju sliku srpskog zdravsta i cele Srbije i podižu standard građana i obezbeđuje znatno bolju zdravstvenu negu.

Na gradilištu Kliničkog centra Srbije je svakog dana, i nedeljom, od šest ujutru do uveče. Milivoje Raković nadgleda sve - koliko je radnika, kako rade i da li se radi po planu.

"Ovo smo mi nazvali metaforično, staljingradska bitka, iz istorije, a šta to znači, pravićemo kulu, reći ću vam samo jedan podatak - 200 metara kvadratnih je jedna ploča, to je kao kao sportska hala, mi smo do sada napravili pet", kaže Milivoje Raković.

Predsednik Vučić je istakao da je ulaganje od 110 miliona evra u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare, a ceo posao bi trebalo da bude završen do avgusta 2021. godine.

Vučić je najavio da će na jesen početi radovi na novoj zrgadi Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a na proleće naredne godine i na Kliničkom centru u Kraguejevcu.

"To ne samo da dramatično menja sliku srpskog zdravsta, već i sliku Srbije. To menja životni standard ljudi, svih naših građana kojima je pomoć i zdravstvena nega potrebna", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je preneo da do jutros ni ministru zdravlja, sa kojim je obišao radove, nije najavio svoju posetu, te da nije očekivao da vidi mnogo radnika, imajući u vidu da je nedelja, ali da je zadovoljan što je video da radovi napreduju, kako je i planirano.

"Već smo na petoj etaži nove zgrade", rekao je Vučić i podsetio da je prvi put odluka o izgradnji KCS doneta 1973. godine, potvrđena 1976. – da je do 1986. izgrađeno dva sprata, a od tada - nijedan ekser nije zakucan.

"Mi smo posle 35 godina uspeli, obnavljajući i podižući Srbiju, da podižemo kliničke centre", naglasio je predsednik.

Takođe, dodao je da će u Kliničkom centru, posle izgradnje i obnove, biti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

"To su drastične promene kapaciteta u odnosu na ono što imamo danas", smatra Vučić.

"Po zdravstvu, Srbija ispred osam-devet zemalja EU"

Kako je rekao, gradi se i novi Urgentni centar, koji će biti najmoderniji, pošto su nabavljeni "iks" i "gama" nož, akceleratori i ostali aparati.

Vučić je podsetio da je Srbija pre pet godina bila najgora u Evropi, ispod kriterijma i nije ni bila na listi zemalja u oblasti zdravstva, dok je danas ispred osam ili devet zemalja EU.

"Planiramo da idemo napred i da za tri - četiri godine uđemo u prvih 10 u Evropi. To bi značilo mnogo za životni standard građana, lakšu starost i detinjstvo", istakao je Vučić.

Ponovio je da je zadovoljan što nema kašnjenja sa radovima, iako, kaže zna da kada naše firme preuzmi poslove bude kašnjenja.

Dodao je radnici imaju mnogo posla, i jer stara zgrada pre 45 godina nije bila seizmički dobro ispitana, pa je sada ojačavaju.

"Povećanje kapaciteta značiće i novo zapošljavanje"

Predsednik je najavio i da će svakako biti novog zapošljavanja u zdravstvu.

"S obzirom da će biti ovde novih 930 bolničkih kreveta i 200 novih ležaja na intenzivnoj nezi, neko o tim ljudima mora da brine", rekao je Vučić.

Naglasio je da će biti zaposleni novi mladi i sredovečni ljudi.

Vučić kaže da najviše odlaze medicinske sestre i tehničari, ali i lekari, tako da će država pokušati da ih zadrži većim primanjima.

Prema njegovim rečima, oni mogu da očekuju najveće povećanje plata u narednom periodu i da već imaju kumunlativno 22 ili 23 osto veće plate nego 2014. godine.

Dodao je da moraju da budu još veće plate za zdravstvene radnike i da će to država i uraditi u narednim godinama.

Novi KCS između ostalog imaće i novi Urgentni centar, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege, i 30 operacionih sala. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво