Prilika da nezbrinuta deca osete toplinu doma

Tradicija zbrinjavanja napuštenih mališana u Beloj Crkvi duga je 100 godina. U ovom malom južnobanatskom mestu smešten je Dom za nezbrinutu decu "Vera Radivojević", koji je, kao ustanova za ratnu siročad, formiran još davne 1924. godine. Od tada do danas utočište, ljubav, obrazovanje i vaspitanje ovde je pronašlo na hiljade mališana. U Domu trenutno boravi 40 korisnika, a kapacitet je uvek popunjen do poslednjeg mesta.

Mladi u Dom za nezbrinutu decu "Vera Radivojević" u Beloj Crkvi dolaze jer su žrtve nemarnog i nasilnog ponašanja roditelja. Kažu da su maltretirani, ostavljeni ili da roditelji nisu imali dovoljno uslova za školovanje i izdržavanje.

Za ove male borce, Dom za nezbrinutu decu je utočište gde su prvi put osetili brigu i ljubav najbližih, ali i imali redovne obroke, gde da se okupaju, šta da obuku.

Štićenici kažu da imaju sve što im je potrebno, od interneta do odlazaka na more i veoma su zahvalni profesorima i vaspitačima, jer, kako kažu, ko zna šta bi se sa njima desilo.

U ovom trenutku, od 40 mališana i mladih uzrasta od sedam do 26 godina brine 23 zaposlenih. Trude se da deci bar delimično nadoknade uskraćeno detinjstvo, postave sistem vrednosti, koji je potpuno poremećen u marginalizovanim sredinama iz kojih dolaze.

Prvenstveno se radi na njihovoj resocijalizaciji i osposobljavanju za samostalan život.

Vaspitačica Slađana Haskić kaže kako je u početku mislila da će tu "biti u prolazu i da se nikada neće vratiti", ali danas ima drugačiji stav.

"Vremenom se čovek vezuje. Ja sam baš vezana za ovaj posao i čini mi se da nijedan drugi posao sada ne bih mogla da radim", izjavila je Slađana Haskić.

Manjak kadrova

Imaju punu podršku lokalne samouprave i svih nadležnih institucija, ali i pored toga postoje problemi koje u ovom trenutku nije lako rešiti.

"Mi imamo manjak kadrova i to nas u većoj meri onemogućava u našoj misiji, ali šta je tu je. Mi se snalazimo sa onim čime raspolažemo", naglasila je v. d. direktora Doma Marija Maslać Živanović.

Dom za nezbrinutu decu u Beloj Crkvi izdvaja se od ostalih sličnih ustanova po primeni bodovnog sistema, koji ima za cilj motivaciju dece i unapređenje njihovih ličnih veština i vrednosti.

To je rezultiralo činjenicom da deca iz Doma izlaze i sa tri diplome srednjih škola i kurseva, a pojedini čak i sa diplomom visokog obrazovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво