Sto miliona evra za elektronske udžbenike za osnovce

Od 1. septembra, svi prvaci u Srbiji će u đačkim klupama učiti iz digitalnih udžbenika, u "pametnim učionicama", sa učiteljima posebno obučenim za taj vid nastave. Đaci koji trenutno idu u prvi i peti razred u okviru pilot-projekta "Dve hiljade digitalnih učionica" nastaviće sa digitalnim učenjem i u sledećoj godini.

Prvaci se raduju velikom ekranu iznad školske table. A kod kuće, manje igraju video igrice, jer uče pesmice i rade zadatke na računarima.

Mališani kažu da im se dopada što na času gledaju filmove, "pomeraju miša" i na taj način uče "nešto novo".

Papirne knjige nisu prošlost, samo su dobile svoja elektronska izdanja, dostupna na "pametnoj tabli" i internetu.

Učiteljica Marija Manojlović demonstrirala je kako izgleda i kako se koristi e-udžbenik na jednom školskom času. Dodala je da deca iste knjige imaju i kod kuće kako bi mogli samostalno da ponove lekcije. 

Za sprovođenje ovog vida moderne nastave, nastavnici su prošli obuku.

Učionice su opremljene dobrim internetom i opremom za emitovanje obrazovnog materijala u vidu video-klipova, kvizova, edukativnih igrica, koji na zanimljiv i prilagođen način prikazuju gradivo.

"Nisam skroz izbacila svesku i olovku, jer smatram da učenik, pogotovo prvog razreda, mora da piše i mora da radi. Ali s obzirom da imamo četiri ili pet časova, jedan ovakav je pravo osveženje, a pored toga sam primetila da brže usvajaju gradivo", navodi Manojlovićeva.

Osnovna škola "Jelena Ćetković" u Beogradu jedna je od 2.000 škola u našoj zemlji koje u tekućoj godini učestvuju u ovom pilot-projektu. Pošto se, kako kažu, ovaj vid nastave pokazao kao dobar, iz resornog ministarstva najavljuju nastavak projekta, ali i pojačanje. 

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković kaže da je ove godine planirano obučavanje 10.000 nastavnika i da će digitalni sadržaji doći u svaku učionicu prvog razreda.

"To je upravo razred koji je reformisan i koji uči po novom kurikulumu. Dakle, mi bismo, ako nastavimo ovim tempom, u toku sledeće školske godine mogli da kažemo da smo od 1. do 8. razreda uveli digitalne sadržaje", saopštila je Nedeljkovićeva.

Uvođenje digitalizacije ne samo u gradske, već i u sve seoske škole je dug i komplikovan proces. Za to će biti potrošeno sto miliona evra, kažu u kabinetu premijerke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара