Rampa za vozilo hitne pomoći, šta je pozadina

Vozač službe hitne pomoći Vlastimir Kitić bio je u vozilu koje je vraćeno pre tri dana sa administrativnog punkta u Merdaru. Zatražili su mi nalog kosovske vlade za nesmetan prelaz i nakon što sam rekao da nemam taj nalog, osim putnog naloga, rečeno mi je da moram da se vratim nazad, ispričao je vozač.

Vozilu hitne pomoći Doma zdravlja u Gračanici, kosovska policija pre tri dana nije dozvolila prelazak administrativnog punkta kod Merdara. Tražili su dozvolu ministarstva zdravlja u kosovskoj vladi. Vozilo je krenulo da preuzme pacijenta u Kliničkom centru u Nišu.

Vozač službe hitne pomoći Vlastimir Kitić bio je u vozilu koje je vraćeno pre tri dana sa administrativnog punkta u Merdaru.

Kitić je za RTS rekao da je 11. aprila u 13.30 dobijen nalog da se vrati pacijent iz Kliničkog centa Niš.

Ispričao je da je krenuo oko 14 časova, da je na administrativnom prelazu bio u 14.45, kada je predao lična dokumenta. Međutim, zatražili su mu nalog kosovske vlade za nesmetan prelaz preko punkta.

Nakon što je rekao da nema taj nalog, osim putnog naloga, rečeno mu je da mora da se vrati nazad.

"Rekao sam mu da treba da preuzmem pacijenta, i ako bude trebalo zaubuduće jer ovo je prvi put da se nešto ovako dešava, izvadićemo. Rečeno mi je da moram da se vratim nazad", ispričao je Kitić. Njegov kolega je prošao punkt te noći u dva sata, prevozio je pacijenta za Beograd. 

Kitić je rekao da se do sada ovo nije dešavalo, nije bilo zadržavanja, osim u slučaju velikih gužvi.

"Od međunarodnih organizacija, interesovali su se i dolazili iz OEBS-a i Ujedinjenih  nacija, raspitivali su se. Šta će biti dalje, ne znam", kaže Kitić.

Od Nove godine je obavljeno 165 prevoza, u proseku od 550 do 600 transporta godišnje, kaže Kitić i dodaje da je reč o prevozu uglavnom teških bolesnika.

U hitnoj pomoći ima pet saniteta koja služe za transport van Kosova i dva na Kosovu. Prevoz se obavlja svakog dana, za pondeljak su najavljena tri transporta. Najčešće se putuje poreko Merdara, ređe preko Mitrovice.

"Istragu vodi OEBS, kažu da nemaju zvanični papir, da li je to stav pojedinca ili je neko naredio, to ne znam", kaže vozač.

Na punktu Merdare od noćas su velike gužve, jer ljudi pristižu iz zapadnih zemalja koji tamo rade i koriste uskršnje praznike da dođu na KiM. Kažu da su čekanja i do četiri sata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво