Jedinstveni srpski bukvar za decu od Australije do Amerike

Nacionalne organizacije Srba iz regiona uputile su nedavno molbu predsedniku Aleksandru Vučiću za pokroviteljstvo u izradi i štampanju jedinstvenog Srpskog bukvara za decu u dijaspori. Kao razlog naveli su potrebu očuvanja srpskog identiteta. Od predsednika je ubrzo stigao odgovor da će razmotri tu ideju a istoričari smatraju da je važno kako će ona biti ostvarena.

Kako povezati srpsku decu od Australije do Amerike i šire? Srbi iz regiona predlažu jedinstveni srpski bukvar, iz kojeg se ne bi učila samo slova.

"Ne možete dozvoliti da dete u Makedoniji ne zna šta je Kumanovska bitka, jer mu obrazovni sistem ne dozvoljava ili da ne zna šta je Kajmakčalan. Deca mogu da uče samo iz makedonskih udžbenika. Ako naša država da jedan bukvar za svu decu svuda, onda nema priče", smatra Gordana Jović Stojkovska iz Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji.

Za pomoć su se obratili matičnoj državi, tačnije njenom predsedniku. Odgovor im je stigao iz Mostara.

"Ponosan sam na činjenicu dok se nalazimo na ovom mestu, da kažem da smo najviše pomagali našem narodu u regionu. Posebno hoću da razmotrim ideju o jedinstvenom srpskom bukvaru, o srpskom jeziku, zaštiti ćirilice i da uložimo ogromam novac", naglašava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pogled na ideju imaju i istoričari. Predrag Marković savetuje da se pre štampe dobro razmotri ko bi ga priredio.

"S obzirom na nizak kvalitet naših udžbenika uopšte, tu se krije velika opasnost da Srbima u dijaspori neki prevaranti, patriote, pisci uvale neke sumnjive knjige kao priručnike, pri čemu neka od te dece žive u zemljama sa najboljim udžbenicima na svetu, kao što je Skandinavija", kaže Marković.

A do potencijalne realizacije, decu u dijaspori usmerava na porodicu.

"Samo ako su im roditelji dovoljno kultivisani i dovoljno posvećeni negovanju identiteta", kaže Marković.

Potrebu za jedinstvenim bukvarom inicijatori obrazlažu podacima. Iako se ne zna precizan broj Srba u rasejanju, pretpostavka je da ih ima između tri i četiri miliona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво