"Deca ulice" nevidljiva za institucije

Danas je međunarodni dan dece koja žive i rade na ulici. Često su žrtve nasilja i diskriminacije, radno i seksualno eksploatisana, a žive u ekstremnom siromaštvu, u neformalnim naseljima. Često nemaju vodu, struju, lična dokumenata i pristup institucijama.

Pre dve godine u Srbiji je prvi put prikazan dokument Ujedinjenih nacija kojim se na visokom nivou priznaju prava dece koja žive ili rade na ulici. Tada su procene bile da ih ima oko 2.000, najviše u velikim gradovima. Najavljena je i izrada jedinstvenog registra te dece.

Izvršni direktor Centra za integraciju mladih Marko Tošić kaže da registar i dalje ne postoji, ali da su na nivou Grada Beograda napravljeni određeni koraci kako bi se deca zaštitila.

"Mi smo govorili nekoliko puta o značaju prepoznavanja ove dece kao posebne grupe. Ako znamo njihove karakteristike, moći ćemo adekvatno i da odgovorimo na njihove potrebe. Nažalost, to i dalje nije urađeno", naglasio je Tošić.

Centar za integraciju mladih je sproveo istraživanje o potrebama dece iz neformalnih naselja. Obuhvaćeno je 28 neformalnih naselja u kojima živi 1.500 dece iz 500 porodica.

Tošić je rekao da je istraživanje pokrenuto usled nedostatka informacija u toj oblasti, zbog čega je rad sa decom otežan. Rezultati pokazuju da su uslovi života jako loši.

"Deca žive bez mogućnosti da održavaju ličnu higijenu, bez dovoljno hrane, bez tekuće vode. Sve to utiče i na njihovu dalju socijalnu isključenost", upozorio je Tošić.

Dodaje da su "deca ulice" odgovornost mnogih državnih institucija i da je neophodna intersektorska saradnja u cilju zaštite njihovih prava.

U Beogradu je 2016. godine usvojen Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u situacijama rada sa decom uključenom u život i rad na ulici.

Tošić je rekao da je problem primena takvih dokumenata i zakona, što stvara posledice po njihovo psihičko i zdravstveno stanje.

"Ukoliko su deca u evidenciji centara za socijalni rad, 60 odsto njih je uključeno u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Samim tim manje vremena provode na ulici. Ukoliko nisu u sistemu zvanične podrške, procenat dece na ulici drastično skače", kaže Tošić.

U svratištu je, kaže, oko 400 korisnika. Za njih postoji i stručni tim koji im je dostupan za konsultacije, usmeravanje, povezivanje sa obrazovnim institucijama.

Povodom međunarodnog dana dece ulice biće postavljena izložba fotografija "Dvosmerna ulica", o deci koja žive i rade na ulici.

Izložba je organizovana do 16. aprila u "Kafeu bar 16", pod pokroviteljstvom Centra za integraciju mladih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи