Crkva Svete Trojice važna za sve u Mostaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru da je taj hram važan za ceo srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da se poštujemo međusobno.

Aleksandar Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

"Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne", rekao je predsednik Srbije o podsetio da je Saborna crkva Svete Trojice sagrađena 1873. godine i bila najveći srpski pravoslavni hram, do izgradnje Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije je istakao da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpki narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze da ispuni.

"Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikvanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive", rekao je Vučić.

Dodatnih 1,5 miliona evra za crkvu u Mostaru 

Vučić je najavio da će Srbija u naredne dve nedelje uplatiti dodatnih 1,5 miliona evra za crkvu u Mostaru.

On je ukazao da Srbija time daje malo više od RS i zahvalio se Dodiku što je našoj državi dozvolio da imamo tu čast.

Predsednik je dodao da je Srbija dala i 154.000 evra na osnovu obećanja data Srbima u Mostaru, i da to može zahvaljujući tome što četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu, koji imaju svega četiri države u EU.

Dodik je ukazao da je iz crkve rečeno da je potrebno 2,2 miliona evra da se uradi sve do oslikavanja, a da RS daje 700.000 evra.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

"Imamo čvrsta uverenja da će hram 2020. biti potpuno završen", rekao je vladika.

"Nama ostaje da, osim što volimo boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani", rekao je vladika.

Vladika Dimitrije je poklonio zlatnik predsedniku Srbije.

Dodik: Imamo šta da tražimo na ovim prostorima

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ima nesumnjiv značaj za Srbe na prostoru BiH, i podsetio da je hram bio brutalno srušen što je bila poruka da Srbi tu nemaju šta da traže.

"Imamo šta da tražimo ovde. Ta okupljanja oko važne stavri kao što je ova predstavlja naše opredljenje da našu istorij i kulturu ne predajemo tako lako zaboravu kak neki drugi misle", rekao je Dodik obraćajući se novinarima zajedno sa predsednikom Srbije nakon obilska radova na hramu.

Ističući da ovde govori u ime Republike Srpske, naglasio je da je zahvalan Vučiću što je prošle godine izdašno pomogao hram i dodao da je sada na njemu i Vučiću da obezbede ostala sredstva da bi obnova crkve bila završena u predviđenoj dinamici.

"Srbija i RS su izdvojile sredstva za obnovu, sada već vidimo napredak. Preuzeli smo obavezu, Vučić i ja, da ta sredstva obezbedimo", rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji uopšte nepovoljan, istakao da se donose odluke protiv srpskog naroda, a da veće prisustvo Srbije i RS u BiH govori o tome da vode računa o svim segmentima života svojih građana. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво