Svi Romi u Evropi dele istu sudbinu – siromašni i obespravljeni

Danas se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Evropi, kako se procenjuje, živi oko deset miliona Roma, najbrojnija su etnička grupa ali i najugroženija. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 pripadnika te nacionalne manjine. Iako je mnogo učinjeno na njihovom uključivanju u društvo, Romi su u Srbiji, kao i u drugim evropskim zemljama, i dalje najugroženiji deo populacije.

Gde god da žive u Evropi Romi imaju iste probleme: siromaštvo, diskriminacija, a predrasude o njima su i dalje njihova svakodnevnica. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Navode da im najveći probleme predstavljaju – nezaposlenost, neobrazovanje i siromaštvo. 

Problemi su brojni ali rezultati govore da je mnogo toga urađeno – više od 30.000 Roma dobilo je lična dokumenta, na fakultete je upisano njih oko 2.000, u srednje škole oko 8.000. Romi danas idu na redovne zdravstvene preglede i imaju izabranog lekara.

"Zdravstvene medijatorke su uspele sa 500.000 pregleda godišnje u romskim naseljima, da prepolove stopu smrtnost romske dece, to je rezultat na koji svi mi zajedno treba da budemo ponosni", navodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma očekuje da će se uz pomoć afirmativnih mera smanjiti broj nezaposlenih Roma.

"Kada je reč o zapošljavanju Roma očekujemo da afirmateivne mere iz ove oblasti daju rezultate i da se procenat nezaposlenosti kod Roma sa dosadašnjih 90 odsto znatno smanji", navodi Nakić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je više od 25.000 Roma. Njih oko 5.000 je dobilo posao. Ohrabruje što su, među njima, više od polovine Romkinje.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da će Ministarstvo dati podršku Romima u svim segmentima i sferama.

Obrazovanje i zapošljavanje Roma prioriteti

Obrazovanje i zapošljavanje prioriteti su i u EU. Zemlje koje žele u Uniju moraju da prihvate okvire koje je postavila. Sa Srbijom se o Romima raspravlja kroz pregovaračka poglavlja 19 i 23. U projekte za Rome, Evropska unija je do sada uložila više od 11 miliona evra.

"Plan je da taj iznos povećamo za naredni period, na još dodatnih 20 miliona evra. Prvenstvno će biti usmereni na rešavanje stambenih pitanja i obrazovanja", navodi Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Andrea Oricio, ambasador Misije Oebsa navodi da je jedan od ciljeva – školovanje Roma.

"Pred nama su brojni izazovi, najpre da obezbedimo da romski učenici nastave da se školuju, kako bi mogli da se zaposle. Drago mi je da je novi predsednik Nacionalnog saveta Roma, i sam nastavnik u osnovnoj školi, obrazovanje postavio kao prioritet", navodi Oricio.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navodi da je jedini put izlaska iz začaranog kruga siromaštva – obrazovanje i zapošljavanje.

"Veći broj dece upisane u sistemu obrazovanja ipak je pomak u zapošljavanju. Mnogo bih volela da da tako i ostane jer jedini put izlaska iz začaranog kruga siromaštva je obrazovanje i zapošljavanje", ocenjuje Jankovićeva.

Afirmativnim merama fakultete je upisalo oko 2.000 mladih Roma, a više od 8.000 đaka, posle završene osnovne, upisali su srednje škole. Cilj je da ih bude još više, posebno devojčica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије