Reagovanja na presudu za ubistvo Ćuruvije

Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija "Slavko Ćuruvija" pozdravili su presudu kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po dvadeset godina zatvora. Stižu reagovanja i međunarodnih organizacija.

UNS traži da državni organi pronađu i kazne neposrednog izvršioca ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koju je donelo Sudsko veće u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka, kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

UNS ističe da je današnje izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

NUNS je takođe izrazio nezadovoljstvo što nisu otkriveni ni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

NUNS je ponovio zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima.

"Važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistva novinara"

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić ocenio je da je presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara.

"Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena", rekao je Matić ispred Specijalnog suda nakon izricanja prvostepene presude.

Napomenuo je i da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće ponovo obeležiti pozivi na istragu i sudsku odluku...

"Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima", rekao je Matić.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" ističe da je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, ali da, ipak, smatra da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine.

"Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića. Presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti", navodi se u saopštenju Fondacije. 

Poziv da se rasvetle ubistva i drugih novinara 

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozdravio je današnju presudu i pozvao srpske vlasti da rasvetle ubistva i drugih novinara.

"Pozdravljam odluku suda na prvoj instanci protiv onih koji su počinili ovaj gnusni zločin pre 20 godina. Slavko Ćuruvija je bio hrabar novinar koji se nije plašio da piše o osetljivim temama u veoma turbuletnim vremenima u Srbiji. Platio je najvišu cenu za svoj novinarski rad i zato je od velike važnosti što je pravda zadovoljena. Ova dugo očekivana presuda je značajna i jer pokazuje da ne može biti nekažnjivosti čak ni za zločine počinjene pre 20 godina", naveo je Dezir u saopštenju. 

On je ukazao da je njegova kancelarija godinama pažljivo pratila ovaj slučaj ističući da je nekažnjivost za zločine nad novinarima neprihvatljiva te da predstavlja drugi zločin nad njima.  

"Ova odluka treba da se iskoristi kao pozitivan momentum i ja pozivam srpske vlasti da konačno rasvetle druga ubistva poznatih novinara, uključujući Dadu Vujasinović 1994. i Milana Pantića 2001. godine", rekao je Dezir.

RSF: Presuda istorijska

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozdravila je kazne od 20 do 30 godina zatvora četvorici optuženih za ubistvo srpskog novinara Slavka Ćuruvije u Beogradu 1999. godine kao "istorijske" i pozvala vlasti da nastave istragu kako bi se identifikovao i kaznio nalogodavac.

U saopštenju RSF ističe se da je ovo prvi put u novijoj istoriji Srbije da je neko osuđen za ubistvo novinara.

Kako se dodaje, trebalo je 20 godina, uključujući i četiri godine sudskog postupka, da se osude počinioci ubistva Ćuruvije - četvorica bivših službenika državne bezbednosti - u Specijalnom sudu za organizovani kriminal.

"Pozdravljamo ovu veoma simboličnu presudu koja svedoči o snažnoj posvećenosti srpskih vlasti da poštuju vladavinu prava i borbu protiv nekažnjivosti", rekla je Paulin Ades-Mevel, direktorka kancelarije RSF za Balkan i EU.

Pored toga, dodaje ona, pravosudni sistem mora da nastavi napore kako bi se osudili svi umešani u ubistvo Slavka Ćuruvije, uključujući osobu koja je izdala naređenje. 

Svetske agencije izvestile su o presudi optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ističući posebno njen značaj.

AP ocenjuje da odluka suda "pokazuje način na koji se Srbija bori protiv kriminala iz doba bivšeg predsednika Slobodana Miloševića". Agencije Rojters i AP napominju da sud nije precizirao ko je naredio napad na novinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво