Bebe u kolicima u gradskom prevozu, šta kažu pravila

Pre dva dana u Beogradu je povređena četvoromesečna beba u autobusu GSP Beograd, kada je ispala iz kolica koja su se prevrnula prilikom naglog kočenja. U GSP-u napominju da postoje pravila i propisi koji određuju kako majke s decom putuju vozilima javnog prevoza.

Gužva, predusretljivi sugrađani, veličina kolica – sve to određuje na koji način će majka sa bebom ući u vozilo gradskog prevoza.

U vozila gradskog prevoza majke uglavnom ulaze na dva načina – sa sklopljenim kolicima i bebom u rukama ili, ako nema gužve i ima ko da im pomogne, unose kolica sa bebom u njima.

Rajka Bodiroga iz GSP-a majkama preporučuje da, kad god je to moguće, ulaze na prednja vrata kako bi ih vozač što bolje uočio.

Napominje i da postoje pravila i propisi koji određuju gde i kako se kolica smeštaju u vozilima gradskog prevoza.

"Kad se uđe sa rasklopljnim kolicima obavezno moraju da se okrenu suprotno od pravca kretanja i moraju da se vežu pojasevima koji se nalaze na mestu predviđenom za kolica. To sve znači da se u vozilo može ući samo ako nije gužva. Ako je gužva, u vozilo se prosto ne može ni ući sa rasklopljenim kolicima", objašnjava Bodiroga.

Stvar je procene roditelja ili onog ko je u pratnji deteta na koji će način ući u vozilo. Bodiroga ističe da je onaj ko je u pratnji deteta dužan da ga "čuva i smesti na način kako je predviđeno".

Pored toga, u niskopodnim vozilima postoje rampe koje omogućavaju ulazak putnika u invalidskim kolicima.

Automatske rampe za sada postoje samo u tramvajima "špancima". Ostala niskopodna vozila imaju manuelne rampe koje vozači moraju da rasklope, sačekaju da putnik uđe i zatim ih ponovo sklope.

Pravila i propisi postoje, a da li su sprovodivi u delo – to znaju majke sa decom i osobe u kolicima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво