Jeftinije telefoniranje u regionu

Drugi regionalni Digitalni samit održava se u Beogradu. Više od 4.000 učesnika razgovara o IT i digitalnim trendovima. Najavljeno je potpisivanje sporazuma o smanjenju cene rominga u regionu.

Srbija će potpisati sporazum o romingu sa četiri zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavila je da će sporazum obavezati potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga.

"Cene razgovora u romingu sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom trebalo bi da budu niže za 27 odsto, a za roming sa Albanijom cena je manja 85 odsto, što znači da cena minuta razgovora ne može biti veća od 22,4 dinara, SMS poruke sedam dinara i za prenos podataka po megabajtu ne može biti veća od 21, 4 dinara", kaže Matićeva.  

Državna sekretarka kaže da će Srbija i Crna Gora potpisati međusobno priznanje o elektronskom potpisu, a uskoro to očekuje i sa Severnom Makedonijom.

"Sve će to olakšati razvoj naših ekonomskih odnosa i životne sutuacije građanima Srbije i Crne Gore. Ukoliko žele da registruju firmu Srbiji i obrnuto, sve će im to biti lakše, da dođu do podataka u APR-u, Poreskoj upravi, ukoliko su im potrebni podaci na portalu e-uprave – sve će to moći elektronskim putem", kaže Matićeva.  

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju u aprilu prošle godine.

Državna sekretarka kaže da je Srbija jedan od lidera kada je reč o bezbednosti u oblasti informacionih tehnologija. Zakon o informacionoj bezbednosti donela je 2016. godine i podzakonska akta i ima usaglašenu regulativu sa EU. Daleko je odmakla i Crna Gora.

U okviru Samita, najbolje IT kompanije imaće priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Učestvovaće brojni ministri za informaciono društvo i digitalnu ekonomiju, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnici startapova.

Među govornicima na Drugom ditigalnom samitu pojaviće se i robot "Sofija", najnovija inovacija "Hanson Robotike".

"Sofija" je, nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštačku inteligenciju. 

Samit se održava u okviru Digitalne nedelje Srbije od 1. do 7. aprila.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. apr 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Preskupo

Sve u svemu iako "jeftinije" ovo je (i dalje) preskupo (poziv iz Srbije, za Bosnu, Hrvatsku). Jeftinije je pozvati Kanadu.. Nema logike ali "ima interesa"!!