Lopovi najčešći "gosti" u napuštenim srpskim kućama

U selu Medregovci do pre dve godine živelo je nekoliko starijih Srba. Iznemogli, napustili su svoje kuće, koje sada lopovi svakodnevno obijaju i pljačkaju. Bespravno im seku šumu. Ekipa RTS-a bila je danas u tom selu u opštini Podujevo, na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, prema Medveđi. Nju je zaustavila grupa Albanaca koja je tražila da što pre napusti taj kraj.

Dopisnik RTS-a Andrija Igić kaže da su se u jednom trenutku našli u prilično neprijatnoj situaciji, jer su im pretili i tražili da što pre napuste Medregovac. Najviše ih je pogodilo prisustvo Gorana Perovića, vlasnika kuće i imanja koji je policiji prijavio provale i bespravnu seču šume.

Goran Perović pokušava da zaštiti svoje imanje bez obzira na to što niko u njemu trenutno ne živi.

Nekoliko starijih članova porodice Perović bili su jedini Srbi, ostali da žive u opštini Podujevo i nakon sukoba. Iznemogli i zbog odsečenosti od grada i lekara, napustili su Medregovac. Njihova kuća i imanje su od tada na udaru pljačkaša.

Goran Perović pokazuje demoliranu dnevnu sobu. Sa zidova kuće skida ono što još može da se sačuva. Porodične fotografije i neke druge uspomene.

U ekonomskom delu domaćinstva Perovićima su ostale staje za stoku, delovi poljoprivrednih mašina, automobil.

Policija ne dolazi često u Medregovac da bi provalnici bili u strahu da budu uhvaćeni. Goran Perović odlučio se da ispred dvorišta postavi krst i crkveni barjak.

Kaže da je na Kosovu odrastao i da je išao u školu sa Albancima. Ističe da su oni koje poznaje religiozni ljudi.

"Siguran sam da ako dođe neko stariji, on će da poduči mlade da to ne treba da rade. A za mlade ne mogu ništa da kažem. To je jedini način, nemamo drugoga. Juče je dolazila policija, napravila zapisnik, ali ništa se ne dešava", priča Goran.

Perovići u Medregovcu poseduju preko 50 hektara zemljišta. Utočište su potražili u Medveđi, a njihovim odlaskom opština Podujevo je ostala bez ijednog Srbina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво