Kome ne odgovara nova pešačka zona u centru Beograda

Centar Beograda dobija nove pešačke zone. Šta o tome kažu građani, a šta stručnjaci?

Građani okupljeni u Udruženju "Pešaci nisu maratonci" tvrde da proširenje pešačke zone na Topličin venac i Vasinu ulicu znači da će biti otežan pristup vatrogascima, vozilima Hitne pomoći, taksistima i da će oni koji ovde žive od javnog prevoza morati da pešače više od pola kilometra.

I ne samo to. U pismu koje je poslala RTS-u, sedamdesetpetogodišnja gledateljka se pita: "Kako stići do Kalemegdana, do Narodnog pozorišta, do Etnografskog muzeja? Sada sve to postaje nedostupno svima koji su teže pokretni."

Za sada, iz Grada samo jedan odgovor: time što centar Beograda pretvaraju u najveću pešačku zonu u Evropi obezbeđuju kvalitetniji život i da tako prestonica postaje grad za ljude, a ne automobile.

U dopisu tvrde da se iz najudaljenije tačke pešačke zone do njene ivice može stići za pet minuta hoda i da je za ovu zonu planirano najviše stanica za javne bicikle.

Sistem potapajućih stubova trebalo bi da obezbedi pristup vatrogasnim i vozilima Hitne pomoći i građanima koji unutar zone imaju parking mesto.

Oni koji žive u pešačkoj zoni, a imaju poteškoća da se prevezu do javnog prevoza i moći će besplatno da koriste električna vozila. Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš nedavno je za naš jutarnji program rekao da je činjenica da jedan broj vozila ubuduće neće moći da uđe u pešačku zonu, ali da oni koji žive tu, nemaju razloga da brinu.

Arhitekta Aleksandar Stanojlović, autor knjige o pešačkim zonama, smatra da, po ugledu na Minhen, Beč ili Milano, i pešačka zona u Beogradu treba da bude dostupna što većem broju građana na što veći broj načina.

Gradsko veće je projekat usvojilo 2015. Projekat se realizuje na osnovu studije razvoja pešačke zone koju je uradio Sekretarijat za saobraćaj i nije postojala zakonska obaveza da se organizuje javni uvid ili javna rasprava, tako da građani i nisu bili u prilici da daju svoje primedbe.

Nadležni najavljuju da će ovih dana stanare centra grada lecima obavestiti o tome gde će biti kontejneri, potapajući stubići i kuda će moći da prolaze automobili.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара