Struka protiv gondole, argumente nabrojali u pismu

Strukovna udruženja okupljena oko inicijative protiv gradnje gondole na Kalemegdanu uputila su dopise nadležnim ministarstvima i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u kojima su zatražila da hitno zaustave ovaj projekat. Navode da bi izgradnja gondole dovela do neadekvatne promene istorijskog jezgra Beograda i moguće devastacije Beogradske tvrđave, zaštićene kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Smatrajući, kako navode, nedopustivim da se Beogradska tvrđava, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja na najgrublji način devastira i obezvređuje predviđenom izgradnjom gondole na Kalemegdanu, strukovna udruženja uputila su pisma na adresa više institucija.

Pisano je ministarstvima građevinarstva i kulture, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa Unesko pri Ministarstvu spoljnih poslova i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

U pismima ukazuju na neregularnosti kao što je nepoštovanje važećeg Generalnog urbanističkog plana kojim se zabranjuje postavljanje žičanih sajli u području Beogradske tvrđave, izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju gondole, kao i na nedovoljnu zaštitu i narušavanje kulturnog nasleđa.

"Nisu poštovani zakoni. Nisu poštovane deklaracije, ni domaće, ni međunarodne. Nije konsultovano šta struka misli. Nije napravljena nikakva analiza o rentabilnosti toga, održivosti. Jednom rečju, samo se uništava bez ikakvih ideja zašto se to radi", kaže dr Irina Subotić, potpredsenica organizacije za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

Posledice iz gradnje gondole bile bi ogromne, upozorava struka.

"Najpre za samu tvrđavu, kad će se uništiti svi slojevi na kojima počiva Beograd. Zatim, uništiće se priroda, a stalno govorimo kako nam je ona potrebna. Uništiće se dosadašnji dogovori o stavljanju Beogradske tvrđave na Tentativnu, to jest na pridružnu listu Uneska i mogućnost da ceo Beograd postane deo Uneskove liste najznačajnijih spomenika sveta. To će ugroziti i položaj naše kulture i ugled Srbije u svetu", dodaje Irina Subotić.

U pismima je naglašeno da uslovi propisani Planom detaljne regulacije za izgradnju gondole ne obezbeđuju mehanizam za zaštitu arheološkog nasleđa ukoliko ono bude pronađeno.

"Spomenik kulture od izuzetnog značaja – Beogradska tvrđava nije samo ovo što vidimo i kroz šta šetamo. Ovo je mesto na kome su nastajali svi Beogradi, jedan naš kolega je to nazvao majkom svih Beograda i gde možemo da vidimo naslojavanje, gotovo u kontinuitetu, 7.000 godina istorije stanovanja na ovome mestu. Međutim, kada se počinje sa bilo kakvom gradnjom, uništavaju se arheološki slojevi koji su nepovratni", kaže dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Nosilac projekta JP "Skijališta Srbije" trenutno je u fazi izrade dokumentacije za dobijanje dozvole za gradnju gondole.

RTS je pitanja postavio i gradskoj upravi kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je izdao akta koji omogućavaju projekat izgradnje gondole. Odgovore nismo dobili.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će se to ministarstvo oglasiti nakon što se utvrdi da li su ustanove kulture postupale sa zakonom.

Peticiju protiv gradnje gondole do sada je potpisalao oko 14.700 građana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво