Probni popis, na koja pitanja ne morate da odgovorite

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se od danas do 30. aprila. Građani ne moraju da se izjasne kod pitanja koja se odnose na nacionalnost i veroispovest kao i na set pitanja koja se odnose na invaliditet lica, kaže za RTS načelnica Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu Jasmina Savić.

Probni popis stanovništva neće obuhvatiti celokupno stanovništvo, već će u 51 lokalnoj samoupravi popisivači obići oko 20.000 domaćinstava i popisati oko 50.000 stanovnika.

Prvih sedam dana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, građani će moći sami da popune obrasce putem interneta. Tu mogućnost neće imati građani manjih mesta.

Dva popisivača obići će domaćinstva u gradu Kraljevu i naselju Ratina koja su odabrana da učestvuju u probnom popisu. Novina je da se više neće popunjavati papirni obrasci, već će popisivači podatke unositi elektronski, a sa sobom će imati laptope.

Načelnica Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu Jasmina Savić rekla je za RTS da je samopopisivanje putem interneta jedan metod popisivanja koji se u ovom probnom popisu testira samo u tri grada.

"To nije jedini metod koji se testira kao metod popisivanja. Imamo novinu, a to je popisivanje pomoću laptopâ i elektronskih obrazaca. Takođe jedna od novina koja se testira u ovom probnom popisu odnosi se i na samu terensku realizaciju", rekla je Savićeva.

Prema njenim rečima, probni popis prvi put traje četiri nedelje, a do sada su trajali dve nedelje.

"Manje novine su i u samom sadržaju upitnika. To su sadržinske manje novine koje se testiraju a veće značajnije su organizacione i tehnološke", kaže Savićeva.

Cilj probnog popisu je da pored pomenutih novina testiramo instrumente i uputstva kako bismo u veliku akciju popisa 2021. godine ušli sa najboljim rešenjima i odlukama, kaže načelnica.

Prema njenim rečima, građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja. Pitanja nisu teška i uglavnom su im poznata iz ranijih popisa.

Građani ne moraju da se izjasne kod pitanja koja se odnose na nacionalnost i veroispovest, kao i set pitanja koja se odnose na invaliditet lica, rekla je ona.

Sigurnost prikupljenih podataka je na visokom nivou, kaže Savićeva i dodaje da su sva lica koja učestvuju u probnom popisu i koja učestvuju pri obradi podataka dužna da čuvaju prikupljene podatke građana kao službenu tajnu.

Prikupljeni podaci u probnom popisu koristiće se samo za statističke analize.

Osamdeset i pet popisivača će do kraja aprila obići domaćinstva u Srbiji, a zvanični popis je zakazan za 2021. godinu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво