Probni popis, na koja pitanja ne morate da odgovorite

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovodi se od danas do 30. aprila. Građani ne moraju da se izjasne kod pitanja koja se odnose na nacionalnost i veroispovest kao i na set pitanja koja se odnose na invaliditet lica, kaže za RTS načelnica Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu Jasmina Savić.

Probni popis stanovništva neće obuhvatiti celokupno stanovništvo, već će u 51 lokalnoj samoupravi popisivači obići oko 20.000 domaćinstava i popisati oko 50.000 stanovnika.

Prvih sedam dana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, građani će moći sami da popune obrasce putem interneta. Tu mogućnost neće imati građani manjih mesta.

Dva popisivača obići će domaćinstva u gradu Kraljevu i naselju Ratina koja su odabrana da učestvuju u probnom popisu. Novina je da se više neće popunjavati papirni obrasci, već će popisivači podatke unositi elektronski, a sa sobom će imati laptope.

Načelnica Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu Jasmina Savić rekla je za RTS da je samopopisivanje putem interneta jedan metod popisivanja koji se u ovom probnom popisu testira samo u tri grada.

"To nije jedini metod koji se testira kao metod popisivanja. Imamo novinu, a to je popisivanje pomoću laptopâ i elektronskih obrazaca. Takođe jedna od novina koja se testira u ovom probnom popisu odnosi se i na samu terensku realizaciju", rekla je Savićeva.

Prema njenim rečima, probni popis prvi put traje četiri nedelje, a do sada su trajali dve nedelje.

"Manje novine su i u samom sadržaju upitnika. To su sadržinske manje novine koje se testiraju a veće značajnije su organizacione i tehnološke", kaže Savićeva.

Cilj probnog popisu je da pored pomenutih novina testiramo instrumente i uputstva kako bismo u veliku akciju popisa 2021. godine ušli sa najboljim rešenjima i odlukama, kaže načelnica.

Prema njenim rečima, građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja. Pitanja nisu teška i uglavnom su im poznata iz ranijih popisa.

Građani ne moraju da se izjasne kod pitanja koja se odnose na nacionalnost i veroispovest, kao i set pitanja koja se odnose na invaliditet lica, rekla je ona.

Sigurnost prikupljenih podataka je na visokom nivou, kaže Savićeva i dodaje da su sva lica koja učestvuju u probnom popisu i koja učestvuju pri obradi podataka dužna da čuvaju prikupljene podatke građana kao službenu tajnu.

Prikupljeni podaci u probnom popisu koristiće se samo za statističke analize.

Osamdeset i pet popisivača će do kraja aprila obići domaćinstva u Srbiji, a zvanični popis je zakazan za 2021. godinu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. apr 2019, 11:49) - Igor Gavran [neregistrovani]

Nacionalnost

Mozda osoba nema nacionalnost u uobicajenom smislu te reci? Recimo deda Srbin, baba Grkinja, drugi deda iz Palestine, druga baba Albanka. Znam takav slucaj. Koja je to nacionalnost i kako da se izjasni? To sto vi ne vidite smisao ne znaci da je to zakonodavac izmislio bez potrebe

(ponedeljak, 01. apr 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

info

U Norveskoj upisuju obavezno nacionalnost. Ako je dete rodjeno u NO i ima Norvesko drzavljanstvo onda se obavezno upisuje nacionalnost roditelja. Primer: majka srpkinja, otac italian. Vazan je upis,identitet,poreklo. Pozdrav iz Osla...

(ponedeljak, 01. apr 2019, 11:02) - Радан [neregistrovani]

Не мора националност'?!?!

А мора ли име, презиме, пол, годиште....? Све су то дискрециона права. Разумем да се неко изјасни као атеиста али да нема националну припадност, то не. Чему то води..

(ponedeljak, 01. apr 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Ух... добро је...

Питања нису тешка xD

(ponedeljak, 01. apr 2019, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

nm

Zasto ne odgovaati na pitanje o nacionalnosi. Koji su to razlozi. Znaci, necemo znati koliko u drzavi Srbiji ima Srba, koliko Madjara, Bosnjaka i sl.

(ponedeljak, 01. apr 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Treba odgovoriti na sva pitanja, zasto.....

.....da Srbi jedini na svetu ignorisu pitanje nacionalnosti, a sve nas je manje i manje........