Dve godine za odluku, ali noćas svi pomeraju kazaljke

Pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, sa 02.00 na 03.00 časa, noćas počinje letnje računanje vremena u Evropi. Trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru. Evropa će kazaljke pomerati do 2021. a posle toga, države će morati da se opredele za letnje ili zimsko računanje vremena. Srbija će se, kao zemlja kandidat, uskladiti sa evropskom regulativom, kažu u Ministarstvu privrede.

Evropski parlament je odlučio – od 2021. časovnici se neće pomerati. Evropske zemlje imaju dve godine da se opredele za letnje ili zimsko računanje vremena. Dok neki članovi EP pozdravljaju tu odluku, drugi joj se protive.

"Rezultati istraživanja pokazuju da sa zdravstvenog aspekta, dobrobiti životinja, energije, ukidanje pomeranja sata je veoma korisno. Bio sam vrlo zadovoljan kada je Žan Klod Junker rekao da će se to okončati", rekao je Šin Keli, irski član Evropskog parlamenta.

Nemački član parlamenta Verner Langer smatra da je predlog "nezreo".

"Predlog je nezreo, nema procene o posledicama, o eventualnoj šteti po tržište. Zato ću ja glasati protiv toga", kaže Verner Langer.

Žoel Melin iz Francuske ističe da bi različito računanje vremena napravilo problem.

"Jasno je da je došao kraj menjanju vremena, ali to mora da bude koordinirano. Ali kada dajete mogućnost svakoj članici da bira svoje vreme, otvarate vrata velikim problemima, kakve samo EU može da stvori", istakla je Žoel Melin.

Skandinavskim zemljama, koje tokom najvećeg dela godine imaju bele noći, pomeranje časovnika donosilo je još veće nevolje. Njima će ukidanje ukaznog vremena doneti više sunčanih sati.

Teška odluka za jug Evrope

Za razliku od njih, pred zemljama na istoku i jugu Evrope, među kojima je i Srbija, je teška odluka.

Slobodan Bubnjević, iz inicijative "Nauka kroz priče", ukazuje da će obdanica biti kraća u delu sezone i da time ne gubi samo građanstvo, već postoje i ekonomske posledice.

"Danas nam tih sat vremena obdanice mnogo čini u raznim aspektima život. Danas ljudi ne rade do dva sata", rekao je Bubnjević i dodao da će se đaci koji idu u drugu smenu zimi vraćati iz škole po mraku.

Debata se vodi i u našem regionu. Hrvati i Slovenci bi mogli da se nađu u različitim vremenskim zonama – Slovenci bi zimsku, a Hrvati letnju.

Preporuka Evropskog parlamenta je da se komšije dogovore kako bi se izbegli problemi, na primer u saobraćaju.

Srbija će se uskladiti sa evropskom regulativom, kažu u Ministarstvu privrede. Inače, naša zemlja je još u 19. veku pristupila evropskoj meteorološkoj zajednici i jedna je od prvih zamalja zapadnog sveta koja je prihvatila da na isti način meri sve fizičke veličine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво