Kampanja protiv posledica pasivnog pušenja

Nacionalna kampanja Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", usredsređena na posledice pasivnog pušenja, počela je danas i trajaće godinu dana, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Direktorka Instituta "Batut" Tanja Knežević je rekla da je kampanja usmerena na sve kategorije stanovništva i pratiće je promotivni i štampani materijali, oglasi, televizijski spotovi, džinglovi, bilbordi i brendirani autobusi.

Prema njenim rečima, kampanja će se sprovoditi u dva dela - prvi deo kampanje odvijaće se pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica" do avgusta a drugu polovinu 2009. godine obeležiće kampanja pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević je kazao da se priprema nov zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, koji predviđa postepeno uvođenje zabrane pušenja u restorane, kafane i kafiće, a koji će prvenstveno štititi zdravlje zaposlenih ugostiteljskih radnika i gostiju nepušača.

Milosavljević je naveo da se procenjuje da se oko 25 odsto umrlih od malignih bolesti pripisuje posledicama pušenja, 20 odsto od kardiovaskularnih bolesti, a oko 15 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi nastaje kao posledica tog faktora rizika.

"Zabrinjava činjenica da više od 19.000 nepušača u Evropskoj uniji umire zbog pasivnog pušenja zbog čega Svetska zdravstvena organizacija (SZO) traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima da bi se izlaganje nepušača duvanskom dimu smanjilo ili potpuno eliminisalo", kazao je ministar zdravlja.

Regionalni direktor SZO za Evropu dr Mark Danzon je istakao da statistika pokazuje da je duvan najveći ubica čije se dejstvo može sprečiti rigoroznim merama među koje spadaju zakon o zabrani pušenja na javnim mestima, poskupljenje cigareta i slično.

"Taj proces zahteva vreme, jer je zavisnost od duvana duboko ukorenjena u svim zemljama EU, a sve dok roditelji budu pušili imaćemo začarani krug", zaključio je Danzon.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара