Fekalne vode se slivaju sa plafona u beogradskoj školi

Osnovna škola "Marko Orešković" u Beogradu nije renovirana punih 17 godina. Problemi su se toliko nagomilali da su roditelji morali sami da prikupe novac da bi rešili najurgentnije – da se fekalne vode sa prvog sprata ne slivaju u prizemlje.

Zbog dotrajalog krova koji prokišnjava, zgrada novobeogradske Osnovne škole "Marko Orešković" godinama je u problemu.

Voda curi na sve strane, prodire u učionice i kabinete, u svečanu i fiskulturnu salu i ometa nastavu.

Muški i ženski toaleti su trenutno najveći problem, zbog odvodnih cevi iz ve-ce šolja, koje su postale porozne.

Često su zapušene, pa se fekalne vode sa prvog sprata slivaju u toalete u prizemlju, koje koriste učenici šest odeljenja i predškolci Predškolske ustanove "Novi Beograd". 

"Po saznanjima koje imamo, škola se obraćala u više navrata opštini, poslednji put u novembru 2018. Odgovor od opštine nismo dobili. Poznato nam je i da su se obraćali Gradu. Od Grada smo dobili povratnu informaciju da to spada u nadležnost opštine, zato što je reč o tekućem održavanju", kaže jedan od roditelja Jelena Markov.

Škola je poslednji put renovirana 2002, kada su donacijom Vlade Japana zamenjeni pe-ve-ce prozori, a krov premazan zaštitnim slojem. Od tada je prošlo 17 godina. Da bi rešili problem toaleta roditelji su pokrenuli inicijativu i sakupili deo novca.

Marjana Radaković Ćirić, još jedna od majki, kaže da iako je sakupljena minimalna svota novca, to konkretno znači volju roditelja da im deca koriste normalne toalete.

"Moći ćemo da rešimo samo to, da se zamene odvodne cevi u toaletima koje zaista predstavljaju veliki problem, jer bukvalno se fekalije slivaju niz plafon toaleta", naglasila je Radaković Ćirićeva.

U vezi sa rešavanjem problema koji očigledno postaje sve veći u ovoj školi, odgovor nadležnog Sekretarijata RTS nije dobio, pa ga očekuje narednih dana.

Školu "Marko Orešković" pohađa oko 500 đaka u dve smene, koji mogu da se pohvale da su na raznim takmičenjima samo u 2018. godini osvojili 108 nagrada, a škola je peta po redu rangirana po uspehu maturanata, uprkos otežanim uslovima u kojima prate nastavu.

Zbog prokišnjavanja krova u pojedinim učionicama i kabinetima na prvom spratu zimus su bile postavljene kofe koje su skupljale kišnicu. Da bi se uradila sanacija, prvo je potrebno uraditi projekat same adaptacije krova, za koji škola nema novca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара