Bolji dani za vlasnike autorskih prava na internetu

Evropski parlament izglasao je preliminarni sporazum o novim pravilima za zaštitu autorskih prava na internetu, uključujući i kontroverzni član 13. Prema njemu, internet platforma je dužna da pre nego što se neki sadržaj pojavi proveri njegovo vlasništvo. Cilj nove regulative je bolja zaštita prava i prihoda za kreativnu industriju, ali, upozoravaju kritičari, mogla bi da ograniči slobodu govora.

Nova pravila mogla bi da nateraju Gugl da sklapa ugovore s muzičarima, izvođačima, novinarima, izdavačima, kako bi koristio njihov rad na internetu. Za Jutjub, Fejsbuk i Instagram – nove filtere kako bi sprečili korisnike da s njihovih platformi preuzimaju materijal zaštićen autorskim pravima. To će uticati i na korisnike u Srbiji.

"Verovatno će se smanjiti atraktivnost sadržaja na internetu i mogućnost postavljanja nekih sadržaja. S druge strane, to može da dovede do povećanja piraterije na onim platformama koje funkcionišu potpuno nelegalno, dok će sajtovi za rezmenu sadržaja, kao što su Jutjub, Fejsbuk i drugi, verovatno imati neku promenu poslovnog modela jer će morati da plaćaju dodatno za neka autorska prava", kaže Zlatan Begović, pomoćnik direktora Direkcije RTS-a.

Da bi se o novim zakonskim rešenjima glasalo, bile su potrebne tri godine. Ostaje ipak da ih odobri svih 28 država članica. Dve godine su rok za primenu direktive na industriju koja u Uniji vredi 915 milijardi evra godišnje.

"Znam da su mnogi mladi ljudi možda razočarani ovom odlukom, ali želim da im poručim da ne želimo da filtriramo i cenzurišemo Internet, niti da ukinemo Jutjub. Ali hoćemo da Jutjub dâ pravičnu nadoknadu onima koji stvaraju sadržaj te platforme, koji od toga žive", kaže izvestilac EP za autorska prava Aksel Vos.

Evropska komesarka za digitalnu agendu Marija Gabrijel navodi da je ovo ključni momenat za evropsku kulturu, digitalnu ekonomiju i odbranu evropskih vrednosti.

"Reforma ide u korist svim autorima, novinarima, izdavačima, filmskim stvaraocima, muzičarima, istraživačima, bibliotekarima i mnogim drugima", kaže Gabrijelova.

Ubrzo po usvajanju uredbe, oglasila se kompanija Gugl, da će reforme autorskih prava prouzrokovati "pravnu nesigurnost" i naneti štetu. Prethodno, na društvenoj mreži Tviter oglasio se i kreativni tim Jutjuba.

"Finalna verzija evropske direktive o autorskim pravima je poboljšanje, ali ostajemo zabrinuti. Član 13 bi i dalje mogao da ima neželjene posledice koje bi mogle da štete evropskoj kreativnoj i digitalnoj ekonomiji. Molimo evropske države da tu zabrinutost imaju na umu dok idu ka primeni novih pravila", navode tim Jutjuba. 

Uoči glasanja skupovi podrške u Strazburu, a širom Nemačke šetalo je više desetina hiljada građana. Zakoni koji su do sada regulisali tu oblast poslednji put menjani su pre gotovo 20 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво