Nauka povezuje Srbiju i Kinu

Predsednik Kineske akademije nauka Bai Čunli i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su o usavršavanju odnosa Srbije i Kine u oblasti obrazovanja i nauke.

Mladen Šarčević je istakao višedecenijsku saradnju Srbije i Kine realizovanu saradnjom dva univerziteta.

"Srbija ima dobre programe za stipendiranje i privlačenje stranih studenata. Bilo bi dobro da se saradnja dve zemlje nastavi i u budućnosti", rekao je ministar Šarčević, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Podsetio je da su prošle godine tri univerziteta iz Srbije potpisala Sporazum o saradnji sa Univerzitetom Đao Tong, a da je ranije u okviru Univerziteta u Novom Sadu formiran Institut "Pojas i put".

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović ističe zavidan nivo naučne saradnje Srbije i Kine.

"Posebno važno je što smo 2016. godine potpisali Memorandum o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima. Trenutno imamo šest velikih projekata koji zajednički finansiraju Republika Srbija i NR Kina. Svi projekti se prema evaluaciji koju smo dobili dobro odvijaju", rekao je Popović.

Predsednik Kineska akademije nauka Bai Čunli upoznao je sagovornike sa delatnostima kineske Akademije nauka i iskazao zadovoljstvo za buduću saradnju.

"Mi želimo da ima što više studenata iz Srbije", rekao je Čunli.

Naglašava da stipendiraju studente od osnovnih akademskih do doktorskih studija, a da njihov sektor prirodnih nauka poseduje Centar za istraživanje satelitskih tehnologija.

Kineska akademija nauka ima 700 akademika iz cele Kine i oko 100 instituta sa 70.000 zaposlenih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи