Briga o Pupinu i inovacijskom pokretu

Od prvih Oktobarskih susreta u Idvoru deli nas 40 godina. U susret velikom jubileju biće objavljena monografija, otvorena izložba, a na dan rođenja velikana naše i svetske nauke, Mihajla Pupina biće održana i svečana akademija, uručene nagrade inivatorima i mladim talentima, rečeno je na sednici Upravnog odbora Fondacije "Mladen Selak", čiji je predsednik akademik Nikola Hajdin.

"U Jugoslaviji je 1979. godine delovao snažan Inovacijski pokret, koji je koristio Pupina sa njegovim 'Putem u inovacijsko društvo' da bi privredni razvoj podigao na viši nivo. Tehnološke inovacije su moćno sredstvo Pupinove filozofije oporavka privrede", podseća predsednik Fondacije inženjer Milan Božić.

Zato će se ove godine, kao značajno svedočanstvo pojaviti "Monografija oktobarskih susreta 1979-2019, Idvor". Biće objavljena na srpskom i engleskom jeziku, i na osoben način će govoriti i o Pupinovoj filozofiji privrednog razvoja.

Božić kaže i to da su susreti i pokret preživeli zahvaljujući i akademiku Nikoli Hajdinu koji im se pre dvadest godina priključio prepoznavši vrednosti Inovacijskog pokreta. 

"Kako Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin u Idvoru nije baš u najboljem stanju, lokalna samouprava je konkurisala za projekat od 800.000 dolara koji finansiraju SAD. Nadaju se da će novčana pomoć stići tim pre što se ove godine obeležava stotinu godina od Versajskog mira", objašnjava potpredsednik UO Fondacije "Mladen Selak" profesor Branko Kovačević.

Podseća i na to da još nije podignut spomenik Pupinu u Beogradu, iako je Fondacija obezbedila sve što je bilo potrebno, a da je grad trebalo da obezbedi infrastrukturne radove, da su nađeni i sponzori, te da je od poslednjeg sastanka proteklo tri godine.

Sa revitalizacijom Pupinovog kompleksa, Idvor bi mogao da postane centar za mlade talente, saglasni su meštani i profesori. Tu se svakog leta, u naučnom kampu, po pozivu, okupljaju đaci koji su pokazali najbolje znanje iz matematike, fizike, informatike, a prošle godine je nagrađeno 20 najboljih učenika Banata.

Direktor Doma kulture u Idvoru Svetislav Zarić kaže da je Idvor mesto sa sve manje stanovnika. Zato meštani žele da pokrenu proizvodnju određenog poljoprivrednog proizvoda kako bi se ljudi uposlili i ostali u ovom banatskom mestu.

Kako se ove godine obeležava i 165-ogodišnjica rođenja Mihajla Pupina, ideja je da se u saradnji sa Maticom srpskom priredi i izložba o Pupinu, a tema Oktobarskih susreta biće "Sistem Pupinovih vrednosti".

Fondacija "Mladen Selak" se, zalažući se za afirmaciju Pupinovog dela, godinama bori za izgradnju sistema pravih vrednosti u našoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво