Čačak dobio najveću i najmoderniju biblioteku u Srbiji

Nova zgrada Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čačku svečano je otvorena. Na više od 3.500 kvadrata prostora, najveća je i najmodernija javna biblioteka u Srbiji. Posle gotovo tri decenije ovo je prva potpuno nova zgrada matične biblioteke u zemlji.

Knjiga iz ruke u ruku. Ovako su u živom lancu čačanski mališani početkom godine označili početak preseljanja bogatog fonda biblioteka. Za manje od dve nedelje tako se oko sto hiljada naslova našlo na policama u novom prostoru. Tu su i velika čitaonica, naučno odeljenje, internet klub i dve konferencijske sale. Takođe, predviđena je i elektronska čitaonica gde će moći da se pregleda digitalna građa.

"Novi prostor biblioteke u novoj zgradi, maštovit, životopisan, slikovit, prepun boja. Nadamo se da će zaista prijati našim starim čitaocima i da će se lepo osećati u njemu", ističe Marijana Lazić, bibliotekarka dečijeg odeljenja.

Izgradnja zgrade počela je sredinom 2017. godine na mestu nekadašnjeg Doma vojske. Izgradnju je sa tri miliona evra finansirao grad Čačak.

"Grad koji ima Disa i Nadeždu Petrović, Branka V. Radičevića, Branu Petrovića, velikane srpske kulture, Risima naravno, Grujicu Lazarevića, sve one ljude koji su mnogo podarili srpskoj kulturi zaslužuje da ima ovakvu biblioteku", navodi Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

"Vladislav Petković Dis" matična je biblioteka za Moravički okrug. Najstarija je gradska ustanova kulture, a prvo čačansko čitalište osnovano je davne 1848. godine. Sedam decenija tragalo se za rešenjem gde bi se smestila gradska biblioteka. Proteklih pedesetak godina bila je podstanar na više adresa.

"To je dobar signal i važan signal i za druge naše sredine u Srbiji da povećanim izdvajanjem za kulturu mogu mnogo da učine za svoj grad i za svoju sredinu. Ovo je praznik srpske kulture, praznik bibliotekarstva", naglašava Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Nova zgrada biblioteke otvara vrata za više od osam hiljada čitalaca u četvrtak. U novom prostoru održava se i većina programa ovogodišnjeg 56. Disovog proleća – velike pesničke manifestacije čiji je biblioteka i osnivač.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво