Mihajlović: U Srbiji normalno da je žena manje plaćena

Bez jednakosti žena u društvu nema napretka i prosperiteta, poručeno je na skupu "Žene lideri promena". Znanje, sposobnosti i kreativnost koje poseduju žene su veliki resurs Srbije, ali su one kao lideri neiskorišćene u lokalnim sredinama, rečeno je na skupu u organizaciji Adria media grupe.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je poslednjih godina Srbija uspela da podigne važnost teme rodne ravnopravnosti, ali i da bi trebalo što pre usvojiti novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će omogućiti stvaranje jednakih uslova.

"O rodnoj ravnopravnosti se pre pet godina nije ni govorilo. Danas je to tema, zato što rodna ravnopravnost jeste baza za održivi razvoj i zadire u svaki segment našeg društva i bez nje nema napretka", istakla je Mihajlovićeva.

Govoreći o problemima i izazovima, Mihajlovićeva je rekla da i dalje postoje stereotipi i predrasude o ženama i da rodna ravnopravnosti nije nikakva privilegija, već bi trebalo da bude zajednička platforma oko koje će se okupiti svi.

Prema njeniim rečima u Srbiji se i dalje živi u uverenju da je normalno da je žena manje plaćena, da je žena ta koja zbog bolesnog deteta izlazi sa posla, da radi kućne poslove tri sata duže od muškarca, da nema slobodno vreme.

"Ako hoćemo da učinimo korak dalje, moramo da govorimo o rodnoj ravnopravnosti još u obdaništu, osnovnoj školi, ne samo u kasnijim godinama. Naš je posao ne da se dokazujemo muškarcima, već da ostvarujemo svoje snove kao i oni, i da ih pozovemo da se uključe u borbu za rodnu ravnopravnost", istakla je Mihajlovićeva.

Devojčice bi od malih nogu trebalo da uče o rodnoj ravnopravnosti 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović poručila je da treba osnaživati žene i devojčice u pogledu rodne ravnopravnosti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i sveopšte uključenosti u društvo.

Prema njenim rečima, vlada je posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti, što, kako kaže, potvrđuje i činjenica da se prisustvo žena u političkom životu povećava, tako da sada ima 38 odsto žena u parlamentu, četiri ministarke u vladi, i da su premijerka i predsednica parlamenta takođe žene.

"Počeli smo da pomeramo granice, iako je dosta posla pred nama, posebno na nivou jedinica lokalne samouprave", rekla je Đukić Dejanovićeva i istakla da je pozicija žena na selu mnogo teža.

Devojčice bi, kaže, od malih nogu trebalo da stiču znanja o rodnoj ravnopravnosti i da imaju jednak pristup kvalitetnom obrazovanju.

"Žene se retko odlučuju za rukovodeće pozicije" 

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, kaže da da postoji balans rodne zastupljenosti na univerzitetima, tako da docentkinja i vanrednih profesorki ima isto koliko i docenata i vanrednih profesora.

Prema njenim rečima 40 odsto žena su redovni profesori, što je na nivou skandinavskih zemalja.

"To može da dovede do netačnog zaključka da je sve u redu. Ali nije, jer se žene retko odlučuju za rukovodeće položaje, izbegavaju da prihvate pozicije koje im se nude", rekla je rektorka.

Beogradski univerzitet, navodi, ima 31 fakultet, a samo pet dekanki.

Leoneta Pajer iz Delegacije EU u Srbiji istakla je da je Evropa među najsigurnijim mestima u svetu za žene, ali da se žene i u Evropi suočavaju sa izazovima i problemima, poput nasilja, zlostavljanja, siromaštva, manjih plata.

Kad je reč o Srbiji, kaže da je najveći uspeh postinut u domenu moći, jer žene sve više učestvuju u političkom životu, osim na lokalnom nivou.

Prema njenim rečima najmanji pomak je učinjen kad je reč o zaradi i vremenu, budući da žene mnogo više vremena provode radeći kucne poslove.

Obrazovanje igra važnu ulogu u postizanju rodne ravnopravnosti, jedan je od zaključaka skupa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво