Ko brine o napuštenoj deci

Prošle godine u Srbiji je napušteno pet beba — ispred crkve, u taksiju, na trotoaru, pored ulice. Kada roditelji ne brinu o detetu i ne poštuju prvi princip i pravo deteta — da se pre svih o njemu staraju njegovi roditelji – onda Centar za socijalni rad utvrđuje njegov porodično-pravni status, kaže savetnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Prošle nedelje u Vrnjačkoj Banji beba je ostavljena u korpi na zadnjem sedištu, a majka je sa dva deteta izašla iz vozila. Beba je prebačena u bolnicu i doktori kažu da je zbrinuta i zdrava. Nakon što izađu iz bolnice, o napuštenoj deci se brine Centar za socijalni rad. 

Savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Dragan Vulević kaže za RTS da je prvi korak nakon preuzimanja brige o ostavljenoj deci utvrđivanje njihovog porodičnog statusa.

"To podrazumeva da će utvrditi da li je dete trajno ili privremeno lišeno roditeljskog staranja. Ako se utvrdi da je privremeno, onda će preduzimati mere u rehabilitaciji roditeljstva i raditi sa porodicom kako bi prihvatila bebu", rekao je Vulević. 

Kada se dete vrati roditeljima koji su ga napustili, stručnjaci Centra za socijalni rad procenjuju da li su roditelji spremni da ponovo vode brigu o njemu. Zatim se prema njihovom sudu ustanovljava dalji status deteta.

"Ukoliko utvrde da takvih rehabilitacionih potencijala nema, onda se može konstatovati da je to dete trajno lišeno roditeljskog staranja i preduzimaće se mere porodično-pravne zaštite, najverovatnije putem usvojenja", objasnio je savetnik ministra za rad.

Majke godišnje ostave više od 50 beba u porodilištima. Vulević je istakao da se u toj situaciji javlja i krivično-pravna odgovornost roditelja zbog napuštanja dece. Dodao je da tada tužilaštvo procenjuje da li ima elemenata krivičnog dela i u skladu sa tim se pokreće krivični postupak.

Preuzimanje starateljstva 

Dešava se da deca budu napuštena i u zdravstvenim ustanovama, gde ostaju po završetku lečenja. Primer za to je dečak koji je godinu dana proveo na kardiologiji, a potom je usvojen.

Usvajanje dece ostavljene u bolnici zavisi od konkretnog slučaja. Vulević navodi primer bebe iz Čajetine koja je ceo adaptacioni period pre usvojenja provela u bolnici. 

"A zašto se to čini? Da ne bi dete na tako niskom kalendarskom uzrastu menjalo više sredina, jer ako izađe iz bolnice, on će biti smešten u hraniteljsku porodicu ili ustanovu, iz te ustanove ponovo u drugu porodicu. Što više smeštaja, više štete po rast i razvoj dece", zaključio je Vulević.

U slučaju kada rođaci preuzmu brigu o detetu, Centar za socijalni rad pomaže oko zakonskog regulisanja njihovog starateljstva.

"Kada roditelji ne brinu detetu i ne poštuju prvi princip i pravo deteta — da se pre svih o njemu staraju njegovi roditelji — onda Centar za socijalni rad utvrđuje njegov porodično-pravni status, definiše ga kao dete bez roditeljskog staranja, stavlja ga pod starateljstvo, garantuje mu bezbednost, smeštaj, brigu o zdravlju, psihosocijalnu podršku, obrazovanje itd.", rekao je savetnik ministra za boračku i socijalnu zaštitu.

Objasnio je i razliku između pojmova "starateljstvo", "hraniteljstvo" i "usvojenje", koji se, kako kaže, često mešaju.

"Starateljstvo je onaj oblik porodično-pravne zaštite kojim se detetu obezbeđuje zastupanje, a onda u okviru toga i gde će dete biti smešteno, ko će voditi računa o njemu i neposredno ga negovati, čuvati, vaspitavati i brinuti o zdravlju", objasnio je Vulević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво