Obnova potpuno uništenog Pionirskog grada

Ko iole pamti školske dane, pamti bar jedan odlazak u Pionirski grad, bilo da je iz Beograda ili ne. Posle boravka izbeglica i mnogih zakupaca, grad je potpuno uništen, računi neplaćeni, ali umesto prodaje nadležni tvrde da nameravaju da ga obnove.

Ni tablu nije lako uspraviti, a kamoli oporaviti Pionirski grad. Mališani u dečjem parku daju malo nade. Bračni par Vučićević kaže da dolaze povremeno u šetnju, a ranije su dovodili unučiće koji su voleli da se ljuljaju i klackaju u parku.

Student Filip Vukša je fotografijama zabeležio stanje u kakvom je nekadašnji dečji grad iz bajke.

"Deluje totalno zapušteno. Ne deluje da ga bilo ko čuva, uopšte nema restrikcije pristupa onim terenima koji su potpuno devastirani", kaže Filip. 

Koordinator u Pionirskom gradu Slobodan Stanimirović navodi da su uredili staze i terene.

"Mogu da se koriste zimski i letnji kamp, to plaća Grad Beograd", kaže Stanimirović.

Stotinu izbeglih porodica iselilo se iz Pionirskog grada u svoje domove. Posle 15 godina otišli su zakupci raznih terena, a trava fudbalskog terena je propala, kao i instalacije. Ostali su neplaćeni računi za vodu i struju i nijedna naplaćena kirija.

Kada je istekao ugovor, kaže koordinator, zadržali su samo semafor i nešto opreme. Ni sanacija krova na glavnoj zgradi, vredna 300.000 dinara, nije plaćena izvođaču, pa je dug narastao na 15 miliona dinara. Plaćen je ekspresno u momentu promene gradske vlasti.

"Pionirski grad ima svoju trafostanicu koju redovno održava i koja je u izuzetno dobrom stanju. Imamo svoju vodovodnu mrežu koja se isto izuzetno održava", ističe Stanimirović.

Završen plan detaljne regulacije

Ovde trenutno posluje Parking servis, da bi se koliko toliko pokrili troškovi. Završen je plan detaljne regulacije i tačno se zna šta će se i gde graditi. Paviljoni će biti srušeni i gradiće se potpuno novi, a sportski, edukativni i rekreativni sadržaji, biće prilagođeni modernom vremenu i potrebama.

"Tu će biti raznih biciklističkih staza. Biće staza za bosonoge. Borimo se za voz sa šinima", kaže Stanimirović.

Studija o opravdanosti, koja još nije gotova, pokazaće vrstu objekata i sadržaj, potvrdio nam je gradski urbanista Marko Stojičić. Umesto planirane prodaje, Pionirski grad vratiće ugled omiljenog mesta dece, đaka i sportista iz cele zemlje.

Kuća Velikog brata i ko zna koliko kutaka, za isto toliko korisnika bez ikakve koristi za centar i grad, pretvorili su ogroman prostor u ruinu. Desetkovana je i šuma zbog seče za ogrev.

Ako se urbanistički papiri donesu, prvi ašov za prvi paviljon mogao bi da označi početak gradnje za dve godine, bar tako smatra koordinator Slobodan Stanimirović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара