Pašalić: Potrebna platforma o pritiscima na novinare

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom svog godišnjeg izveštaja upozorio da su pritisci na novinare ne samo nepodnošljivi, nego i opasni. Za RTS je naveo da je opasno sve što ugrožava zdravlje i sve što izaziva strah.

Zoran Pašalić je, gostujući u "Beogadskoj hronici", naveo da zaštitnik građana nema dovoljno informacija da pruži konačan zaključak, ali da ima informacije koje dobija od udruženja, pojedinaca, i to ne samo od novinara već i od onih koji realizuju program. Na pitanje, da li se osećaju sigurno, mnogi kažu "ne", dodao je Pašalić.

Kaže da se pritisci tiču ekonomskog statusa ali i slučajeva gde se strahuje za zdravlje, odnosno fizički integritet.

Pašalić smatra da je potrebno tačno definisati šta se smatra pritiskom i napadom, a ne da se mešaju pojmovi. Kaže da udruženja imaju različito definisanje i podatke i poručuje da je potrebna jedinstvena platforma koja će evidentirati i pratiti reakcije.

Ukazuje da su Federacija novinara Evrope, kao i međunarodne organizacije rekli da bi zaštitiniku građana trebalo dati u nadležnost da se o tome stara.

"To nije moja izmišljotina nego obaveza", rekao je Pašalić i dodao da zato traži pravljenje platforme i da se tačno zna šta je pritisak.

Navodi da pritisci dolaze sa raznih strana i da nisu svi saglasni sa informacijama koje daju mediji, ali je potrebno reagovati zakonito, civilizovano i kulturno, bez ugrožavanja bilo koga.

Govoreći o ekonomskom aspektu pritisaka, Pašalić je kao primer naveo ugovore koji su vezani za kratke rokove, male isplate i nesiguran ekonomski status.

"Ako ne zaustavite zlo u početku, kada ima blažu formu, imaćete eskalaciju", upozorava zaštitnik građana.

Na pitanje da li pritisak na novinara predstavlja kada neko neće da odgovori na postavljeno pitanje, Pašalić ističe da to nikada nije razumeo i da, ako se ne daje informacija, onda neko to može da tumači na svoj način.

"Uvek se mora dati informacija, bez obzira ko traži i kakva je sadržina", poručuje Pašalić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво