REM podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a

Zbog izvršene promene rasporeda programa kojom je program RTS-a pomeren iza stranih kanala u ponudi SBB-a, Savet REM-a je na sednici podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu protiv navedenog operatora zbog povrede odredbe člana 100 Zakona o elektronskim medijima. Podsećamo da od leta 2015. godine RTS traži od REM-a da utvrdi logičku numeraciju kanala po kojoj bi se RTS 1, RTS 2 i RTS 3 našle na prve tri pozicije.

Prema navedenom članu Zakona, operator je bio u obavezi da u pisanoj formi obavesti Regulatora o svakoj promeni broja i strukture programskih paketa, navedeno je u saopštenju REM-a objavljenom na sajtu Regulatora.

Udruženje novinara Srbije podseća da je kablovski operator SBB marta 2017. godine promenio raspored kanala, pa je svoj prekogranični kanal, televiziju N1 stavio na prvo mesto na daljinskom upravljaču na kojem je do tada bio program RTS 1.

Ovaj operator danas je ponovo promenio poziciju RTS 1, pa ga je sa drugog mesta, gde je postavio svoj kanal TV Nova S, pomerio na treću poziciju, navodi UNS.

Inače, u članu 100 Zakona stoji da je "operator dužan da prilikom distribucije medijskog sadržaja poštuje logičku numeraciju kanala, koju određuje Regulator uzimajući u obzir prirodu medijske usluge i zonu pokrivanja za koju je izdata dozvola za pružanje medijske usluge".

U Zakonu o elektronskim medijima, u članu 22, stav 1, tačka 12 propisano je da Regulator "bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala".

Na pitanje UNS-a da li je REM nadležan za utvrđivanje logičke numeracije kanala za operatore, generalni sekretar REM-a Nenad Janković je pre dve godine rekao UNS-u da je "REM-u stigao zahtev RTS-a da se preispita odluka SBB-a o novoj numeraciji kanala u digitalnoj ponudi i da će Savet REM-a narednih dana odlučivati o tom zahtevu".

UNS-u je tada generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević rekao da Javni servis od SBB-a nije prethodno dobio nikakvo obaveštenje da će se numeracija kanala promeniti.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара