Banje Podrinja za zdravlje i odmor

Na mapi banjskog turizma u Srbiji u poslednjih nekoliko godina Podrinje se upisalo kao jedna od vodećih regija, najpre zbog velikog broja domaćih i stranih turista u Banji Koviljači. Malo je poznato da u tom kraju postoje i Banja Badanja, kao i Radaljska banja. Iako se smatra da je lekovitost vode u te dve banje veća od one u Koviljači, gosti su tamo retkost.

Do pre petnaestak godina u Banju Badanju dolazilo se pre svega zbog lekovite sumporovite vode, a zbog netaknute prirode i blizine planine Cer održavale su se i rekreativne nastave za đake iz cele Srbije. Gosti su sada u Badanji, tvrde, prava retkost.

Loša infrastruktura unutar samog banjskog kompleksa i loš kvalitet usluge,glavni su razlog zbog kojeg turisti, kažu, zaobilaze Banju Badanju, a meštani koji se bave turizmom za loše poslovanje krive privatizaciju.

Četrdeset kilometara dalje, u Banji Koviljači, potpuno drugačija slika. Država u čijem je vlasništvu to lečilište u infrastrukturu u poslednjih nekoliko godina najviše je ulagala. Rekonstruisan je čuveni Kur salon, izgrađeni novi putevi, a posle više od deceniju zastoja ponovo uveden putnički železnički saobraćaj.

Snežana Perić, direktor TO grada Loznice kaže da su svi prepoznali značaj turizma kao jedne privredne grane koja je u prilici da obezbedi i ekonmski razvoj i Loznice i okoline.

"Tako da su prepoznali svi taj značaj i brojna su ulaganja. Ono što nama služi na ponos su i novi hoteli koji su otvoreni u prethodnoj godini u Loznici, zatim Obrazovno-kulturni centar u Tršiću, a u Banji iz dana u dan raste broj privatnih apartmana", rekla je Perićeva.

Veliki broj turista, podstakao je i lokalne privrednike. Otvaraju se novi restorani, obogaćuju kulturni sadržaji, ali i organizuju izleti do turističkih lokaliteta u okruženju, koji su doprineli tome da Koviljača ne bude isključivo mesto u koju gosti dolaze zbog lečenja.

"I ono što bi na neki način zaokružilo ponudu Banje Koviljače i što sami turisti apostrofiraju kao jako bitno je izgradnja akvaparka ili kompleksa zatvorenih i otvorenih bazena što bi umnogome doprinelo još boljoj poseti domaćih i stranih turista", kaže Vladimir Vulović iz Turističkog info centra "Banja Koviljača".

Da je turizam oblast u koju će se i dalje ulagati, svedoči i podatak da se uskoro očekuje osnivanje Regionale turističke organizacije Podrinja, na osnovu čega će ponuda svih turističkih i istorijskih lokaliteta te regije biti objedinjena, a samim tim i pristupačnija gostima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара