Radojičić: Zašto bar civili nisu pošteđeni

Pre dvadeset godina na današnji dan počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO saveza. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da ni nakon toliko godina ne može da se nađe opravdanje za razorenu infrastrukturu grada i države. To nije bilo dovoljno agresorima, već su se obrusili i na nedužno stanovništvo, istakao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je da je najtužniji početak proleća u istoriji prestonice bio 24. mart 1999. godine.

"Bol, tuga i sećanje na tragediju kod nas su prisutni i dalje i nikada neće izbledeti. Dodatnu patnju izaziva i to što nakon dvadeset godina za ovaj kukavički i zločinački čin bombardovanja gradova i civilnih objekata niko nije odgovarao ni po komandnoj, ni po individualnoj odgovornosti, niti je bilo čija krivica utvrđivana", naveo je Radojičić u saopštenju.

Osim srušenih zgrada i spomenika kulture, izgubljeni su mnogi životi.

"Veliki broj ljudskih žrtava, od kojih je znatan broj civila ne možemo da im zaboravimo niti oprostimo. I dan danas postavljamo samo jedno pitanje — zašto agresori bar nisu poštedeli civile i civilne objekte kad je napad na njih protivan svim pravilima međunarodnog ratnog prava?", zapitao se Radojičić.

Među poginulim civilima, u NATO agresiji žrtve su bili i deca i omladina.

"Sećamo se trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice, devetomesečne bebe Bojane Tošović, dvogodišnjeg Marka Simića iz Novog Pazara, petnaestogodišnje Sanje Milenković, a zločinački napad ugasio je živote i maturanata gimnazije Milana Ignjatovića i Gordane Nikolić. Stradanje dece ostavilo je nesagledive posledice na našu zemlju", poručio je gradonačelnik.

Ono što je najtužnije je, kako je rekao, što su deca postala simbol stradanja u ovoj nemilosrdnoj akciji, što nikada nije smelo da se dogodi.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da se nada da su, nakon svih ratova i svega što je srpski narod pretrpeo, oružani sukobi na ovim prostorima zauvek završeni.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво