Radojičić: Zašto bar civili nisu pošteđeni

Pre dvadeset godina na današnji dan počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO saveza. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da ni nakon toliko godina ne može da se nađe opravdanje za razorenu infrastrukturu grada i države. To nije bilo dovoljno agresorima, već su se obrusili i na nedužno stanovništvo, istakao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je da je najtužniji početak proleća u istoriji prestonice bio 24. mart 1999. godine.

"Bol, tuga i sećanje na tragediju kod nas su prisutni i dalje i nikada neće izbledeti. Dodatnu patnju izaziva i to što nakon dvadeset godina za ovaj kukavički i zločinački čin bombardovanja gradova i civilnih objekata niko nije odgovarao ni po komandnoj, ni po individualnoj odgovornosti, niti je bilo čija krivica utvrđivana", naveo je Radojičić u saopštenju.

Osim srušenih zgrada i spomenika kulture, izgubljeni su mnogi životi.

"Veliki broj ljudskih žrtava, od kojih je znatan broj civila ne možemo da im zaboravimo niti oprostimo. I dan danas postavljamo samo jedno pitanje — zašto agresori bar nisu poštedeli civile i civilne objekte kad je napad na njih protivan svim pravilima međunarodnog ratnog prava?", zapitao se Radojičić.

Među poginulim civilima, u NATO agresiji žrtve su bili i deca i omladina.

"Sećamo se trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice, devetomesečne bebe Bojane Tošović, dvogodišnjeg Marka Simića iz Novog Pazara, petnaestogodišnje Sanje Milenković, a zločinački napad ugasio je živote i maturanata gimnazije Milana Ignjatovića i Gordane Nikolić. Stradanje dece ostavilo je nesagledive posledice na našu zemlju", poručio je gradonačelnik.

Ono što je najtužnije je, kako je rekao, što su deca postala simbol stradanja u ovoj nemilosrdnoj akciji, što nikada nije smelo da se dogodi.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da se nada da su, nakon svih ratova i svega što je srpski narod pretrpeo, oružani sukobi na ovim prostorima zauvek završeni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 24. mar 2019, 14:17) - Anja [neregistrovani]

Радојичић: Зашто бар цивили нису поштеђени

Srbija pamti svoju proslost i postuje datume.

(nedelja, 24. mar 2019, 13:47) - Irina [neregistrovani]

Nikad u NATO

Infrastruktura moze da se obnovi ali nevino pobijena deca, poput male Milice Rakic i jos mnogobrojne dece i odraslih ne mogu da se ozive. Nazvati ljude kolateralnom stetom je licemerno kao i njihovo kajanje posle 20 godina od cega mi nemamo nista. Tuga i secanje ostaju. Oprostiti ne mozemo i necemo.

(nedelja, 24. mar 2019, 12:43) - ana [neregistrovani]

xxx

Za to sto civili nisu postedjeni je trebalo neko da odgovara od odgovornih za bombardovanje nase zemlje.

(nedelja, 24. mar 2019, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se

Sa ovim sto je zamenik gradonacelnika rekao.