Brižni očevi nisu "papučari"

Najvažnija i nimalo laka – uloga roditelja zahtevna je i za majke i za očeve. Svakodnevna briga o deci nekada je bila rezervisana samo za žene, dok je osnovni zadatak muškaraca bio da ekonomski obezbede porodicu. Od polovine 20. veka to se menja i vremenom nastaje pojam novog očinstva.

Nekada je važila izreka "Otac — kolac". Ako je verovati statistici, do danas se nije mnogo toga promenilo, jer je tek svaki dvadeseti otac u Srbiji kompletno uključen u podizanje dece. Samo jedna četvrtina muškaraca, prema istraživanju, hrani, oblači ili povija dete.

Oni koje je ekipa RTS-a srela u parku tvrde suprotno. Jedan od očeva kaže da dete ne samo da šeta, već i presvlači i hrani.

I majke potvrđuju angažovanost očeva. "Noću se on diže da ga nahrani, ja se ne dižem, ja spavam", rekla je jedna od majki sa kojima je reporterka RTS-a razgovarala.

Neki pomažu i više od brige o detetu, pa tako i spremaju ručak, peru sudove.

Ipak, ni spremanje ručka često ne može da očuva brak, pa se, kako objašnjavaju sociolozi, zbog nestabilnih partnerskih odnosa, očevi sve više trude da uspostave što prisniji odnos sa detetom.

"Biološki oni ne mogu da rode dete i ne mogu da ga doje. Ukoliko pogledamo sve ostale aspekte roditeljstva, očevi mogu da budu uključeni u njih. U tom smislu, pre možemo da govorimo o kulturnim modelima koji definišu šta je to što treba da rade očevi, a šta treba da rade majke", istakao je sociolog Dragan Stanojević.

Bez podrške okoline 

Stručnjaci navode da su brižni očevi neretko usamljeni u svom iskustvu i da nemaju podršku okoline.

"Ako je tata i suprug u kući, on je odmah neki papučar i to je nekako i u društvu i u sredini, kod rodbine. To njega ponekad sputava. Mislim da je važno da ih uključimo", kaže predsednica udruženja "Roditelj" Gordana Plemić.

Promena svesti i podrška, pre svega supruga, važna je za veće uključivanje očeva u roditeljstvo. Prema važećem zakonu, porodiljsko odsustvo očevi mogu da koriste samo ako su oba roditelja zaposlena. U Beogradu je prošle godine tek 131 mušakarac iskoristio tu mogućnost.

"Muškarci danas zaista žele da se uključe u roditeljstvo ravnopravno kao i žene. Ako ne skroz ravnopravno, onda bar u velikoj meri. Ali imaju problem, jer su na neki način u sukobu sa sistemom koji im ne omogućava da imaju više vremena za decu i porodicu. Znamo svi da i muškarci i žene imaju po dva-tri posla", izjavio je psiholog i novinar Miša Stojiljković.

Roditeljstvo je maraton koji se trči čitavog života, bez pauze i prava na odmor. Da bi ta trka bila uspešna, važno je da partneri međusobno dele obaveze. Kada naiđe kamen spoticanja, samohranim roditeljima je teže, pa je pomoć šire porodice i društva neprocenjiva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво