Film o bombardovanju RTS-a iz ugla Svetlane Janićijević

Autorka dokumentarnog filma o bombardovanju RTS-a Svetlana Janićijević rekla je da će film staviti tačku na neke dileme. Mislim da smo dobili novi ugao gledanja, rasvetlile su mi se neke stvari, istakla je Janićijevićeva.

Svetlana Janićijević rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je najteži deo posla bio prilikom snimanja filma i da je sada najteže montažeru koji se prvi put susreće sa tom pričom.

"Snimali smo veliki broj svedoka, porodice stradalih i ljude koji su na bilo koji način mogli da svedoče o svemu tome", rekla je Janićijevićeva.

Kada slušate oca koji priča o tome da bi lakše podeno smrt sina da je neko pokušao da ga izmesti na sigurniju lokaciju, kada slušate o tim nivoima tragedije - ne možete da ostanete ravnodušni, istakla je Janićijevićeva.

"Sve vreme dok slušam ljude ja plačem, ne tokom snimanja, već tokom pripreme za montažu", kaže ona.

Prema njenim rečima, kolege koje posle 20 godina pričaju o tome a koje su preživeli tu noć, emotivno se raspadaju.

Porodice već 20 godina postavljaju jedno pitanje "zašto" i ne izgleda da će saznati odgovor na to.

"U početku sam bila očajna, bilo je niz problema ali mislim da smo dobili novi ugao, rasvetlile su mi se neke stvari", kaže Janićijevićeva.

"Potpuno sam sigurna da ti ljudi nisu smeli da poginu te večeri. Niko nije smeo da bude žrtva, jer se znalo da će RTS biti gađan", rekla je autorka filma.

NATO ne želi ni posle 20 godina da priča o tome, njima je to mrlja. Više puta sam slala isti mejl, ističe ona.

Kako kaže, film će na neke dileme staviti tačku.

"Deo porodica stradalih radnika RTS-a ne želi da o tome priča jer su ogorčeni. Kažu da dvadeset godina govore i očekuju da priča donese rasplet", kaže Janićijevićeva.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво