Sećanje na žrtve NATO agresije u Nišu

Državna ceremonija obeležavanja 20 godina od NATO agresije biće održana u nedelju u Nišu, jednom od gradova koji su pretrpeli najveće žrtve i najveća razaranja od 24. marta do 10. juna 1999. Danu sećanja prisustvovaće državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Za Radmilu i Miloja, kojima je u bombardovanju Niša stradala ćerka u 7. mesecu trudnoće, ovih 20 godina svaki je dan - dan sećanja.

"Videli smo snimak, ali ko je to znao. Popodne je došao sin i rekao - nema od Ljilje ništa", kaže Miloje Ilić iz Niša.

Radmila Ilić kaže da im je stao život kada se to desilo. "Imamo sina i unuke, ali njeno mesto ne može da se popuni", rekla je Radmila.

Ova trudnica poginula je od kasetne bombe, uz još 15 sugrađana. Na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi. Demineru Slađanu Vučkoviću kasetna bomba raznela je obe ruke i deo noge. Danas je on zagovarač zabrane kasetne municije.

"Na teritoriji Srbije van kasarni kontaminirano je kasetnim bombama dva i po miliona metara kvadratnih", rekao je Slađan Vučković.

Iako rođeni u vreme bombardovanja, generaciji 99. ratno stanje na sreću nije blisko, a o stradanjima i uništavanju zemlje saznaju od roditelja i iz medija - poput Natalije i Koste, koji će ovog proleća napuniti 20 godina.

"Ja znam da je bio rat kad sam se rodila, ali otkad pamtim živim u miru, sasvim normalno. Sigiurno da je bilo strašno pod sirenama, u skloništima, u ruševinama", kaže Natalija.

"Znam da je mnogo ljudi poginulo, mnogo civila, da je bilo baš strašno. Ne mogu ni da zamislim kako to izgleda kad padaju bombe oko tebe", rekao je Kosta.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je 56 Nišlija, među kojima 26 civila, dok je 260 ranjeno. Sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti oglasile su se 258 puta, a stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana. Srušeno je 120, a oštećeno oko tri i po hiljade stambenih, infrastrukturnih i vojnih objekata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво