Simbolično obnavljanje kulturne baštine na KiM

Dve decenije od bombordovanja ujedno je i 20 godina od dolaska Misije Ujedinjenih Nacija na Kosovo i Metohiju. Nezaboravno i za pamćenje zbog vandalskog uništavanja srpske prošlosti i zatiranja pravoslavlja, kulturne katastrofe koju je međunarodna zajednica nastojala da ublaži simboličnom obnovom paljenih, miniranih i srušenih spomenika.

Neizbrisiva slika uništavanja višestoletne prošlosti srpskog naroda. Svet nije sprečio kulturnu katastrofu.

"U periodu od 1999. do 2004. stradalo je 120 spomenika kulture i verskih građevina. Kada se tome doda još 34 stradalih tokom martovskih nemira, je postradalo više od 150. spomenika kulture i verskih građevina", navodi direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću Zoran Garić..

Iako Unesko poseduje kompletnu dokumentaciju za obnovu 143 uništena spomenika, slika sa terena je simbolična.

"Nema veće radosti kada nešto što je nestalo i zatrto, vaskrsne. Mislim da oni koji su imali za cilj da nas unište i da mi odavde nestanemo, da nekako kada oni to vide, da to njih nekako obeshrabri", kaže sabrat Manastira Visokih Dečana protosinđel Andrej.

U periodu od 99-te do danas na meti albanskih ekstremista bilo je više od 5.500 nadgrobnih spomenika, na 260 pravoslavnih grobalja. Od toga na 50 više nema celih spomenika.

U Nemanjićkoj zadužbini Svetih arhanđela kod Prizrena vandali su oskrnavili i grobno mesto cara Dušana Silnog.

"Nama svima koji smo ovde živeli, koji smo došli, koji smo videli, najteže je palo da kažemo, ta neodgovornost vojske, koja je bila tu i koja je dozvolila da se te svetinje iako su bile obezbeđene da se ruše", smatra iguman Manastira Svetih Arhanđela arhimandrit Mihajlo.

U dane Vaskršnjeg posta verujuće raduje i duhovno vaskrsavanje svetinja. Zvona se ne oglašavaju samo u Podujevu.

"Zaista hram Svetog Andreja Prvozvanog je mnogo stradao i tu je teško da nekoga sada postavimo za sveštenika. Nemamo uslova za njegov život. Crkva je izdvojena, nije u naselju", kaže episkop raško-prizrenski Teodosije.

Spomenik srpske prošlosti i svedočanstvo njene duhovnosti Manastir Visoki Dečani, jedini je u Metohiji i na Kosovu koji obezbeđuju vojnici KFOR-a.

Visoki Dečani su kroz vreme uvek bili svetinja u kojoj su se oglašavala zvona i služile liturgije. Danas o zadužbini kralja Uroša Trećeg po manastiru prozvanog Dečanski brine jedno od najbrojnijih i najobrazovanijih bratstava Srpske pravoslavne crkve.

Svakodnevne molitve monaštva i verujućih su nada u povratak raseljenih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи