"Policija bila korektna, vlast i opozicija da se pozabave mladima"

Studenti koji su prekršajno osuđeni zbog događaja na protestima u Beogradu proteklog vikenda smatraju da im učinjena nepravda, ističući korektan odnos policije posle privođenja.

Studenti Stefan Novaković i Stefan Simić rekli su novinarima ispred RTS-a da nije bilo razloga da se sudski gone, dodavši i da i vlast i opozicija ne rade dovoljno za mlade.

Novaković je naveo da su demonstranti prošle subote zatekli otvoren ulaz iz Aberdareve ulice, dodajući da nigde nije bilo pripadnika obezbeđenja niti policije.

Kaže da pošto nigde nije bio znaka zabranjen ulaz, smatra da samim tim niko od onih koji su ušli u zgradu ništa nije prekršio.

Objasnio je da su došli do trećeg, četvrtog sprata gde ih je dočekao urednik Zoran Stanojević sa kojim su kako kaže, kulturno razgovarali.

Naglašava da nije bilo tenzije. "Tu su bili pripadnici interventne policije koji su mirno stajali", dodaje Novaković.

Prema njegovim rečima, prisutni su se uznemirili kada su čuli da će posle 21 čas policija početi da izbacuje demonstrane iz zgrade, ne znajući da li će biti pretučeni.

"Nisam pretučen, normalno sam izveden iz zgrade", rekao je Novaković.

Kaže da je sam došao u policiju u nedelju oko 13 časova i javno je upitao sudiju zašto je dobio kaznu od 30 dana zatvora.

Na pitanje zašto je upao u RTS, Novaković tvrdi da bi se legitimisali da im je obezbeđenje tražilio ličnu kartu na uvid.

Pozvao je sve studente i srednjoškolce da u subotu dođu u što većem broju da, kako je rekao, svi zajedno brane svoja demokratska prava.

Stefan Simić, student Fakulteta političkih nauka, priveden je zbog nedeljnih događaja na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša.

Navodi da je priveden u nedelju oko 14 časova, a pušten je oko 21 , pošto je platio novčanu kaznu od 20.000 dinara. Pušten je odmah pošto je platio kaznu.

Prema njegovim rečima, presuđeno je da je kriv zato što je šutnuo polupraznu plastičnu flašu vode prema kordonu policije koja nikoga nije pogodila.

Opisujući okolnosti privođenja, navodi da se zaputio prema "Londonu" pošto kamion sa ozvučenjem nije mogao da prođe do okupljenih demonstranta ispred Predsedništva.

Kaže da na policijskim fotografijama koje su mu pokazane dokazuju činjenicu da je smirivao demonstrante kako se ne bi sukobili sa policajcima.

I Novaković i Simić istakali su korektan tretman posle privođenja – nisu im stavljane lisice i ponuđeni su vodom i hranom.

Simić kaže da je izjava koju je dao u policiji tačno zabeležena. "U svakom trenutku sam mogao da izmenim nešto ako sam mislio da nije bilo tačno", dodao je Simić.

Smatra da protesti treba da ostanu mirni da građani treba da izađu na ulicu i iskažu svoj stav, pre svega mladi.

"Treba da kažu šta ih muči. Ni vlast ni opozicija ne rade dovoljno za mlade. Opozicija treba da izađe sa ozbiljnim programom za mlade", poručio je Simić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво