Poverenik: MUP ima ovlašćenje da nadzire i snima javna mesta

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ovlašćenje da vrši nadzor i snimanje javnog mesta i da u cilju obavljanja poslova iz svog delokruga prikuplja i obrađuje video i audio zapise korišćenjem opreme za video-akustičko snimanje i fotografisanje, saopštio je Poverenik za informacije.

Na osnovu sprovedenog nadzora, nakon najave ministra Nebojše Stefanovića da će Beograd dobiti još 1.000 kamera na oko 800 lokacija, Poverenik je saopštio da je MUP upoznao Poverenika sa tehničkim karakteristikama nadzornog sistema čije uvođenje se planira, kao i sa predviđenim merama bezbednosti podataka.

Na osnovu informacija dobijenih od predstavnika MUP-a i naknadno dostavljenog izjašnjenja MUP-a, Poverenik je utvrdio da MUP, ima ovlašćenje da u cilju izvršavanja poslova iz svog delokruga prikuplja i obrađuje video i audio zapise korišćenjem opreme za video-akustičko snimanje i fotografisanje, prepoznavanje i identifikaciju lica.

Takođe ima ovlašćenje za automatsko očitavanje isprava i za prepoznavanje registarskih tablica, te prikupljene podatke koristi u svrhu praćenja javnih skupova, povećanja bezbednosti saobraćaja, ljudi i imovine, granične kontrole, koja obuhvata vršenje provera na graničnim prelazima i nadzor državne granice van graničnih prelaza.

MUP ima i ovlašćenje da u svrhu prepoznavanja, identifikacije i pronalaska izvršilaca krivičnih dela i nestalih lica na osnovu biometrijskih podataka o licu, obezbeđenja dokaza za podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava, vršenja poslova unutrašnje kontrole, praćenja zakonitosti i unapređenja rada Ministarstva, pokretanja i vođenja disciplinskih postupaka....

Poverenik je utvrdio da je predmetni sistem video-nadzora još u fazi testiranja, te da se u ovoj fazi ne koriste realni, već samo testni podaci i da informacioni sistem neće biti povezan za zbirkama biometrijskih podataka građana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво