Povećan broj obolelih od raka u Jablaničkom okrugu

U Srbiji se svake godine dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti. U Jablaničkom okrugu godišnje oboli hiljadu ljudi, a umre polovina. Porast se beleži od 1999. godine kada je naša zemlja bombardovana.

Sa spiska faktora rizika za nastanak raka od čega joj je ćerka umrla pre 15 godina Leskovčanka Živana Karanfilović može da izvoji, kaže samo zračenje i zagađenost sredine tokom bombardovanja.

"Verujem u to da su uzrok te čestice od NATO bombardovanja. I ona je za kratko vreme nastradala sa 38 godina", kaže Živana Karanfilović.

U nacionalnom timu stručnjaka koji ispituju posledice NATO bombardovanja je i leskovački ginekolog Dragan Krstić. Jedini je lekar u Srbiji sa doktorskim radom o uticaju bombardovanja na zdravlje žena, trudnica i dece.

"Imam podatke do 2006. godine neposredno posle bombardovanja da je više nego dvostruki veći skok malignih bolesti, karcinoma grlića materice", kaže ginekolog Opšte bolnice Leskovac.

U Jablaničkom okrugu najčešći su karcinom pluća kod muškaraca i karcinom dojke kod žena.

"Možemo reći da imamo blagi porast, ali ne možemo stopostotno tvrditi da se radi o epidemiji malignih bolesti", kaže Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja. 

Oslonac obolelima od raka u Leskovcu je Udruženje "Hrast". Psihosocijalna podrška je veoma važna.

"Nastojimo da psihosocijalnom rehabilitacijom te teške trenutke i tu životnu krizu preinačimo u neku mogućnost", kaže Zorica Menković Potić, sociolog i predsednica Udruženja "Hrast".

Doktor Krstić otišao je korak dalje. Pratio je razvoj 1.500 dece koja su u vreme bombardovanja bila u majčinom stomaku.

"U stresnim situacijama ili kada vas nešto uplaši ili se borite ili bežite. Ta deca će bežati i ta deca obično imaju i drugih zdravstvenih problema tokom života. Sve to je povezano sa imunitetom. Eto to smo doživeli, to nam je ostalo od bombardovanja", kaže doktor Krstić.

Pred stručnjacima je još dosta posla. Da se istina o posledicama bombardovanja čuje u svetu pomoći će i ruska nacionalna televizija. Intervju sa doktorom Krstićem već je zakazan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво