Koliko je pacijentima u Srbiji dostupna terapija za multiplu sklerozu

Broj pacijenata obolelih od multiple skleroze u Srbiji iz godine u godinu raste. Sada ih je više od 8.000. Iako je terapija za ovu bolest napredovala, lekovi koji usporavaju multiplu sklerozu i dalje nisu na pozitivnoj listi lekova u Srbiji. Ova bolest najčešće se javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine.

Nadu je videla u kliničkoj studiji. Maji Turunjanin pre devet godina dijagnostikovana je multipla skleroza. Danas, nakon studije, ponovo ima problema, ali čini se živi normalan život. Ima troje dece, a u svakodnevnim obavezama pomaže joj suprug koji je već 13 godina u invalidskoj penziji.

"Pomogao bi svako, ali kako? Ono što je ključ cele priče je da nema lekova. Ne žalim se, ali probala sam, bila sam u studiji jedno vreme, bilo je dobro. Međutim, ostala sam bez leka, tako da sada su mi se vratili opet relapsi na šest meseci", rekla je Maja Turunjanin

Sa Majom u Udruženju obolelih od multiple skleroze, koje ima više od 1.000 članova, jesu i Jovana i Nataša. One su jedne od onih koje su pravu terapiju dobile na vreme.

"Dva meseca posle dijagnostikovanja ja sam krenula sa terapijom i zahvaljujući toj terapiji ja 24 godine imam multiplu sklerozu imam normalan, kvalitetan život, porodičan život i radim", ističe Nataša Radojević.

Multipla skleroza se najčešće javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine. Lekari upozoravaju da je pogrešno mišljenje  da je to bolest koja neminovno vodi do invaliditeta. Iako, kako kažu, postoji terapija, pacijenti u Srbiji teško dolaze do nje.

"Mi u Srbiji, nažalost, još uvek imamo samo četiri leka i to su prva četiri leka koja su se i pojavila u svetu pre nekih dvadeset i više godina i to su lekovi koji su umerene aktivnosti. U međuvremenu, pošto je to bolest koja nije kod svih pacijenata ista, kod nekih je od početka vrlo agresivna sa puno pogoršanja i brzo vodi ka invaliditetu pa se ukazala potreba da postoje lekovi koji su mnogo jače aktivnosti. E te lekove za te pacijente mi u Srbiji nemamo", navodi Dragana Obradović, specijalista neurologije na VMA.

A zbog čega se na lekove još čeka iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nismo dobili odgovor. Centralna komisija, međutim, razmatra ovaj problem.

"Mi se raspravljamo u samoj centralnoj komisiji o četiri do pet novih lekova koji su se pokazali kao najbolji i Republička komisija za neurologiju je već dala otprilike projekciju tog broja, ja ne bih govorio o broju, koji bi to pacijenti mogli da uđu i koji bi to bili prioritetni pacijenti vezani za nove inovativne lekove u multiploj sklerozi", ističe pukovnik prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

U zemljama EU leči se oko 80 odsto obolelih od multiple skleroze. U bivšoj Jugoslaviji procenat je manji – u Makedoniji oko 40, a u Republici Srpskoj 30 odsto obolelih. U Srbiji, prema podacima doktorke Obradović, za ovu godinu obezbeđena je terapija za nešto više od 1.000 pacijenata, ili tek 12 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво