Konkurs za javne radove za osobe sa invaliditetom

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala konkurs za javne radove na kojima će teže zapošljive kategorije radnika moći da se zaposle na četiri meseca sa svim plaćenim doprinosima. Naknada za takav posao povećana je za više od 20 odsto a iz budžeta je u tu svrhu izdvojeno 550 miliona dinara. Od ove godine opštine prve i druge kategorije razvijenosti, mogu da na tim radovima zaposle samo osobe sa invaliditetom.

Andreja Nikolić je radio na javnim radovima u radionici kreativnog edukativnog centra, koji radi sa osobama sa intelektualnim teškoćama. Taj centar u prethodnih pet godina zaposlio je 45 osoba sa invaliditetom i 12 osoba iz tzv. osetljive grupe građana.

"Pomagao sam radioničaru time što sam mu donosio pribor za sto, recimo olovke, papire, makaze i drugo", kaže Andreja Nikolić.

I osobe sa intelektualnim teškoćama imaju potrebu da dokažu svoje znanje, talenat i sposobnosti. Njihovi najbliži kažu da je teško objasniti koliko njima znači taj posao.

"To su takve radosti i jedno lepo zadovoljstvo kad se probudi ujutru i zna da ima obavezu da tog dana ide na posao, da posle posla dođe ovde u centar i posle toga ide kući, nekako je ravnopravan sa roditeljima i oseća se kao ravnopravan član društva, što i jeste osnovni cilj", kaže majka Slavica Živković.

Mesečna naknada za javne radove, odlukom Vlade povećana je sa 18.000 dinara, na 22.000 dinara i plaćeni prevoz.

"Za grad Beograd obezbeđena su finansijska sredstva za angažovanje 125 osoba sa invaliditetom na period od četiri meseca. Ono što je tendencija u gradu Beogradu jeste da je sve više poslodavaca koji žele da se uključe u ovaj naš javni poziv", kaže Vesna Živković Kostić, načelnica sektora zapošljavanja NSZ Beograd.

Za programe zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo rada izdvojilo je 270 miliona dinara, pedeset miliona više nego prethodne godine. Sve više se vodi računa da osobe u invalidskim kolicima mogu da uđu u sve objekte.

Na Arhitektonskom fakultetu studenti uče da nove zgrade projektuju tako da im mogu prići osobe sa invaliditetom.

"Za svaki budući infrastrukturni projekt izgrađen u Srbiji, moraju već u početku da uzmu u obzir pristupačnost osobama sa invaliditetom. Neće biti pojedinačni slučajevi, već pravilo da mora da se tako postupa", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U manje razvijenim opštinama u Srbiji posao će moći da dobiju i radno sposobni nezaposleni koji na posao čekaju duže od 18 meseci. Rok za podnošenje prijava za javne radove je 29. mart.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво